Regeringskritisk demonstration i Iraks huvudstad Bagdad. Bilden är från julaftonen.
Regeringskritisk demonstration i Iraks huvudstad Bagdad. Bilden är från julaftonen. Bild: Khalid Mohammed/AP/TT

Protester rasar i Irak efter ledarfigurs död

Protesterna rasar i flera städer i Irak sedan en framträdande aktivist dödats och en populär tv-satiriker beskjutits. Demonstranterna har tänt eld på byggnader som tillhör pro-iransk milis och spärrat vägar.

ANNONS

Protesterna i Irak har pågått sedan början av oktober, men efter en avmattning under de senaste veckorna har de återigen kommit tillbaka med full styrka.

Under juldagen har demonstranterna gått ut på gatorna i huvudstad Bagdad och i större städer som Basra och Karbala. Julaftonsnatten blev våldsam när demonstranter satte eld på två byggnader som tillhör pro-iransk milis i al-Diwaniyya, och spärrade av vägar i Basra i södra Irak med hjälp av brinnande bildäck.

Den tändande gnistan den här gången var två händelser under julaftonen. En av proteströrelsens mer kända aktivister, Thaer al-Tayeb, avled av sina skador efter en explosion i hans bil den 15 december. Därtill påstod den populära tv-satirikern Aws Fadhil att han utsattes för skottlossning. Fadhil publicerade bilder på sociala medier som visar tre skotthål i bilen han färdades i.

ANNONS

"De angriper dem som stödjer revolutionen, för att tysta dem", skriver Fadhil i inlägget och fortsätter:

"Men vi fortsätter vår revolution".

Omkring 460 människor har dödats och runt 25 000 har skadats i protesterna i Irak som inleddes i början av oktober.

Ilskan riktas mot den politiska klassen som har styrt landet sedan den tidigare diktatorn Saddam Hussein störtades av den USA-ledda invasionen 2003.

Demonstranterna har fortsatt trots trakasserier, mord och kidnappningar av aktivister, som FN skyller på väpnade miliser.

Den tidigare regeringschefen, premiärministern Adil Abd al-Mahdi, avgick den 1 december på grund av protesterna. Hans regering har dock rollen av expeditionsministär tills ett nytt styre finns på plats.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak, varav närmare sju miljoner i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15-24 år uppgår till 25 procent.

Källa: AFP

ANNONS