Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals rödklädda fackföreningsmedlemmar protesterade mot korruption och president Jacob Zuma i Sydafrika under onsdagen.

Protester mot Zuma i Sydafrika

Tusentals fackföreningsmedlemmar i Sydafrika har i dag protesterat mot landets president, den korruptionsanfrätte ANC-ledaren Jacob Zuma.

I "industrihuvudstaden" Johannesburg samlade protesten drygt 2 000 medlemmar i Costau som är Sydafrikas motsvarighet till LO, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Även på flera andra håll i Sydafrika genomfördes protester. Demonstranterna kräver Zumas avgång och anklagar presidenten för plundring av statskassan och för en korrupt relation med den stormrika affärsfamiljen Gupta.

Guptafamiljen har bland annat anklagats för att ha påverkat valet av ministrar i regeringen och använt sin relation till presidenten för att få statliga uppdrag.

Vill se Ramaphosa

Att det just är Cosatumedlemmar som ger sig ut på gatorna för att kräva Zumas avgång måste svida extra för presidenten mot bakgrund av fackföreningsrörelsens starka band med regeringspartiet ANC. Costau är ett ben i den treenighet – Cosatu, Kommunistpartiet och ANC – bakom det sydafrikanska regeringspartiet.

Costau har sedan tidigare krävt Zumas avgång, och organisationen är tydlig med att den stöder landets vicepresident – den tidigare fackföreningsmannen och senare affärsmannen – Cyril Ramaphosa som efterträdare. Enligt landets författning måste Zuma lämna presidentposten 2019, och i december i år håller ANC den kongress där Zumas efterträdare som partiledare väljs.

Enligt Cosatuledaren Sdumo Dlamini var grundsyftet med onsdagens demonstrationer att protestera mot korruption – inte att peppa Ramaphosa och hans anhängare inför ledaromröstningen i december.

- ANC måste prioritera enighet så att vi kan få ett enigt resultat på kongressen i december, löd hans neutrala svar när lokala medier i kuststaden Durban ställde frågor om Zumas efterträdare.

Exfrun konkurrent

Icke desto mindre skanderade demonstranterna i Johannesburg "vi är redo för Ramaphosa" och "Zuma måste avgå".

Ledarvalet i december står mellan Ramaphosa och den tidigare ordföranden för Afrikanska unionen Nkosazana Dlamini-Zuma – som dessutom är exfru till Jacob Zuma.

Trots att flera tusen slöt upp och protesterade i Sydafrika under dagen, blev antalet avsevärt lägre än de tiotusentals som utlovats av Cosatu inför demonstrationerna.