Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serbiens president Aleksandar Vucic.

Protester mot Serbiens president i Kosovo

Hundratals kosovoalbaner, flera av dem krigsveteraner, blockerade under söndagen vägen till byn Banje i Kosovo. Meningen var att den serbiske presidenten Aleksandar Vucic skulle besöka orten – men besöket ställdes in.

"Vucic borde be om ursäkt för brott och massakrer över hela Kosovo" stod det på en banderoll, "Vucic får inte passera", på en annan.

Men senare rapporterade Reuters att Vucic hade valt att ställa in besöket i Banje.

Däremot talade den serbiske presidenten i det lilla landets norra serbdominerade del.

- Jag har kommit hit för att säga att vi i framtiden måste nå en kompromiss med albanerna  . . .och vi måste offra en hel del, sade Vucic i staden Mitrovica.

Med albanerna avser Vucic kosovoalbanerna, skriver Reuters.

Efter att i praktiken ha brutit sig loss från den tidigare serbiska kontrollen utropade Kosovo självständighet 2008. Landet har erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige, men inte av Serbien och Ryssland. Sedan flera år tillbaka håller EU en dialog mellan de styrande i länderna för att normalisera relationen, något som är ett måste för att kunna avsluta Serbiens pågående förhandlingar om medlemskap i EU.

En samtalsrunda mellan presidenterna i fredags resulterade dock inte i något genombrott, trots förslag om gränsändringar och markbyten.

Kosovos 1,8 miljoner invånare är i huvudsak kosovoalbaner medan serber bor i enklaver, främst i de norra delarna, nära gränsen till Serbien.