Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Protester mot polisvåld sprids i USA

Protesterna efter polisingripandet som ledde till att en svart amerikan dog fortsätter och sprids i USA. Flera personer har dött vid de värsta oroligheterna på många år. Minnesota mobiliserar nationalgardet.
– Vi är under attack från hitresta uppviglare, säger delstatens guvernör Tim Walz.

Den polis som filmades när han höll nere George Floyd på gatan med ett knä i nacken och trotsade upprepade vädjande om att mannen inte kunde andas har fått sparken. Han kommer att ställas inför rätta för dråp alternativt vållande till annans död och riskerar ett långt fängelsestraff.

President Donald Trump har beklagat händelsen och talat med offrets föräldrar. Men det hjälper inte. Det nya fallet av övervåld mot svarta väcker heta känslor och ger nytt bränsle åt anklagelser om rasism inom poliskårerna.

Det som sker nu runt om i USA, hårt drabbat av coronakrisen och med en snabbt växande arbetslöshet och frustration bland allmänheten, är de värsta oroligheterna på år i landet.

LÄS MER: Svensk journalist skjuten med gummikula i USA

Har utlyst utegångsförbud

På fredagen utlyste Minneapolis borgmästare Jacob Frey utegångsförbud, men många trotsade förbudet och nyhetskanalerna visade kaotiska scener med sammandrabbningar och med bränder i bakgrunden. De centrala delarna av städerna var på kvällen fyllda av människor som krävde en rättvis behandling av svarta amerikaner.

Utanför en polisstation som under natten till fredagen brann ner hördes hundratals demonstranter ropa "de kan inte gripa oss alla". Det ska även ha förekommit omfattande plundring i staden. Hel delstatens nationalgarde har mobiliserats.

De centrala delarna av städerna var på kvällen fyllda av människor som krävde en rättvis behandling av svarta amerikaner.

LÄS MER: Stora protester efter polisvåld i Minneapolis

En av demonstranterna, Naeema Jakes, sade att hon behöver vara ute på gatorna för att kunna möta poliserna på riktigt.

– De måste se in i mina ögon och känna hur jag känner. Det här är smärta, det här är sorg, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

Utegångsförbudet gällde fram till klockan 6 på lördagsmorgonen och skulle gälla även under natten till söndagen. Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller motsvarande nästan 10 000 kronor.

Bränder och avstängda gator

Marie Smith är svensk och flyttade till USA för 25 år sedan. I dag bor hon i en förort till Minneapolis tillsammans med sin familj. Hon jobbar på ett sjukhus inne i de centrala delarna av staden och har de senaste morgnarna på väg till jobbet kört förbi bränder, avstängda gator och poliser i kravallutrustning.

– Jag gick från jobbet lite tidigare i går, eftersom jag hörde att det skulle vara demonstrationer i kvarteret där sjukhuset ligger, säger Marie Smith.

Förorten som hon bor i har infört utegångsförbud under demonstrationerna mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen.

– Vi kan inte åka in till Minneapolis i dag, som vi hade tänkt göra. Man kan inte längre bara sticka iväg och göra vad man vill. Det känns helt klart otryggt. När jag skulle handla i går hade affären redan stängt. Många större kedjor har börjat stänga tidigt på grund av rykten om att upploppen ska ta sig ut till förorterna och att folk ska börja fördärva affärer.

Dog efter polisens ingripande

Det var i måndags som George Floyd greps polisen pressade sitt knä mot hans nacke i nästan tio minuter. Tre andra poliser syns på bilderna har inte gripits, men enligt åklagaren Mike Freeman utreds deras roll i Floyds död. Samtliga fyra uppges ha fått sparken.

LÄS MER: Polis gripen efter våld mot svart man

Demonstrationer har även förekommit i bland annat New York, Chicago, Memphis, Los Angeles, Boston, Dallas, Las Vegas, Houston och Portland. I samband med protester i Detroit sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, skriver CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor där flera rutor förstördes. Där ska även polisbilar ha attackerats och satts i brand i samband med att protesterna urartade, enligt AFP.

LÄS MER: Orons Minneapolis mobiliserar nationalgardet

Stängde området runt Vita huset.

I New York har minst en polis skadats i en mindre sammandrabbning med demonstranter och minst fem personer gripits. I Indianapolis samlades ett människor för att protestera mot dödandet av en annan svart man, 21-årige Dreasjon Reed, som sköts av polis i staden i början av maj, rapporterar tidningen Indystar.

I Washington stängde Secret Service av området kring Vita huset efter att hundratals personer samlats där och polis ingripit mot minst en demonstrant.

President Trump hade på lördagen lämnat huvudstaden för att på plats på Kennedy Space Center i Florida följa ett andra försök att skjuta upp de första astronauterna från amerikansk jord sedan 2011.

LÄS MER: Poliser sparkas efter att svart man dog

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.