Protester mot förtrycket i Iran

ANNONS
|

Fereshteh Fasihi, 29-årig bussförare, har varit med varje kväll. Hon har kontakt med andra iranier från Göteborg som nu befinner sig i Teheran.

- Människor är fortfarande ute på gatorna och visar sin mening. De ropar slagord på kvällarna.

Men det är också många militärer på gatorna. Soldater och poliser som slår folk utan urskiljning, har vännerna berättat.

Det är svårt för Fereshteh att ha kontakt med sina vänner sedan censuren slagit till mot tele- och internettrafiken.

- Jag kan bara prata med en av mina kompisar.

Fereshteh flyttade ensam till Sverige för åtta år sedan. Hennes föräldrar bor i Yazd, en stad med en halv miljon invånare i centrala Iran. Även där demonstrerar folk.

ANNONS

- Det är likadant i städerna över hela Iran.

Hur är det på landsbygden?

- Där är det nog inte så mycket protester. De har inte så mycket pengar, och president Ahmadinejad har lovat dem stöd. Så många är för honom, säger Fereshteh Fasihi.

Metallarbetaren Habib Tabrizian, medlem i folkpartiet och fackligt aktiv, fanns också på Götaplatsen under onsdagskvällen. Han säger att han förutsett att något stort var på gång.

- Jag försökte kontakta utrikesminister Carl Bildt för två månader sedan och berätta att något skulle hända under valet. Jag visste hur det skulle gå på grund av motsättningarna mellan de som vill ha demokrati och den fascistiska teokratin. Jag mejlade Bildt två gånger och bad att få träffa honom en kvart. Men jag fick inget svar.

Om regimen segrar i den pågående kampen är Habib rädd att förtrycket blir värre än tidigare.

- Regimen har distanserat sig från medelklassen.

Manifestationen på Götaplatsen fortsätter även torsdag och fredag kväll.

På torsdag klockan 18 blir det också minnesstund i Domkyrkan för dem som dödats under protesterna.

ANNONS