Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protester i Paris för femte helgen i rad

Säkerheten är höjd med pansarvagnar och cirka 8000 poliser är i tjänst i huvudstaden. Men det är en trött poliskår – efter flera veckor av demonstrationer och masskjutningen i Strasbourg. Det är lugnare än förra helgen så här långt, men 85 demonstranter har gripits.
Vid 16.30-tiden började polisen pressa undan demonstranter med hjälp av vattenkanoner och tårgas.

För femte lördagen i rad planerar idag de så kallade gula västarna (gilets jaunes) stora demonstrationer i den franska huvudstaden och runt om i landet. Först var det en protest som började i småstäder och på landsbygden mot skattehöjningar på drivmedel, men rörelsen har snabbt växt fram via sociala medier till att vara ett allmänt missnöje president Emmanuel Macrons politik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

85 personer gripna

Även denna lördag har vissa banker och affärer i huvudstaden satt upp plywoodskivor för fönster och dörrar för att skydda sig från skadegörelse. Flera butiker har även vakterna utanför butikerna som en extra skyddsåtgärd.

– Det är massor av poliser på plats men typ inga gula västar. Och det är trafik på Champs-Élysées, det var det inte förra veckan, säger GP:s utsända Hanna Rydén.

Runt lunchtid uppger GP:s utsända att 85 personer gripits av polis. Förra lördagen hade runt 300 personer gripits innan demonstrationerna började.

Området där demonstrationerna är oroligast ska enligt uppgift vara kring Operan och Polisen har spärrat av ett område.

– Det var en presskonferens här innan, av några av talespersonerna från gula västarna, och en tyst minut för Strasbourg-offren, säger Hanna Rydén.

Under lördagseftermiddagen meddelade franska nyheter att polisen använder tårgas mot demonstranterna vid Champs-Élysées.

De flesta av demonstranterna är fredliga, men stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering. Demonstrationerna har infiltrerats av höger- och vänsterextrema grupper samt kriminella som tar tillfället i akt att förstöra. Butiker har slagits sönder och bilar har satts i brand, bland annat kring paradgatan Champs Élysées och Triumfbågen.

Vid 16.30-tiden började polisen pressa undan demonstranter med hjälp av vattenkanoner och tårgas.

Macron erkände brister

I ett försök att lösa krisen och lugna ner de gula västarna höll president Emmanuel Macron ett tal till nationen i måndags där han erkände brister och bad om ursäkt för hur han uttalat sig den senaste tiden. Han gav en rad löften om ekonomiska förbättringar, däribland höjd statlig minimilön, som är ett av de många kraven från gula västarna.

Sedan tidigare har regeringen gått rörelsen till mötes genom att slopa idén om att höja bränslepriserna.

Men presidentens tal har inte fått de gula västarna att ändra sig. Kritikerna anser att Macrons åtgärder är för halvdana och kommer försent. Flera av dem vill ha medborgardemokrati och rösta om förslagen från presidenten. Därför manade flera av de ledande personerna, däribland Eric Drouet, i den löst sammansatta rörelsen till nya protester nu i helgen.

Attack i Strasbourg

Tidigare i veckan skakades Frankrike av en attack där fyra människor dog och flera skadades på en julmarknad i Strasbourg. En intensiv polisjakt pågick innan den misstänkta gärningsmannen sköts ihjäl av polis i torsdags.

Efter dödsskjutningen har flera regeringsrepresentanter manat till de gula västarna att inte protestera eftersom trycket på polisen är så högt. Terrorhotnivån i Frankrike har höjts i hela landet till den allra högsta.

Kommentarerna från delar av proteströrelsen har varit något dämpade efter attacken. Och man talar om att mobiliseringen kommer att vara mindre i Paris, men större ute i regionerna.

89 000 poliser runt om i Frankrike

Men gula västarna är långt ifrån att ge upp. De tänker fortsätta tills de får igenom sina krav och blir nöjda. I Pars kommer demonstranter under lördagen att samlas vid bland annat Champs-Élysées, Port Maillot och tågstationen Saint-Lazare. Dessutom planeras en sittstrejk vid Operan.

Enligt premiärminister Édouard Philippe utökas antalet poliser även den här helgen till 89 000 i hela landet, varav cirka 8 000 i Paris. Dessutom är 14 pansarfordon på plats huvudstaden.

Och likt förra lördagen har skyltfönster ersatts av plywoodskivor och flera butiker har fått stänga tillfälligt kring Champs-Élysées.

GP:s utsända Hanna Rydén och fotograf Carl von Scheele befinner sig i Paris..

Gula västarna (gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel och som har vuxit fram via sociala medier.

Protesterna inleddes den 17 november och har sedan dess vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Förutom lördagarnas demonstrationer i Paris ockuperar de gula västarna rondeller och gatukorsningar runt om i landet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.