En demonstrant i Belarus huvudstad Minsk under förra söndagens protester.
En demonstrant i Belarus huvudstad Minsk under förra söndagens protester. Bild: AP/TT

Fortsatta gripanden i protesternas Belarus

Ännu en gång har tusentals demonstranter samlats på Belarus gator. I över fyra månader har de protesterat mot Aleksandr Lukasjenkos hårdföra styre.

ANNONS

I huvudstaden Minsk hålls flera protester under söndagen. Polis patrullerar gatorna och myndigheterna har satt in militära styrkor och vattenkanoner för att hålla demonstranterna i schack.

Enligt människorättsorganisationen Vjasna har totalt minst 30 personer gripits i Minsk och andra städer. Belarusisk polis uppger att runt 100 har gripits, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Belarus har skakats av omfattande protester sedan det av omvärlden utdömda presidentvalet den 9 augusti, efter vilket den auktoritäre Lukasjenko utropade sig som segrare. Sedan dess har regimkritiska belarusier protesterat varje vecka – den senaste tiden i mindre grupper och på olika platser för att undvika massgripanden.

Från och med söndagen stängde Belarus sina landgränser i vad som myndigheterna beskriver som en pandemirelaterad åtgärd. Oppositionen ser det som ytterligare ett steg i de hårda nedslagen mot oliktänkande, då belarusier nu inte kan lämna landet landvägen.

ANNONS

Enligt oppositionsledarna har över 30 000 människor gripits sedan protesterna inleddes. Vittnesmålen om tortyr och övergrepp i polishäktena är mångfaldiga och flera demonstranter har dödats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS