EU- och Natofientliga partiet Revival tog ett stort steg fram i det senaste bulgariska valet.  Bild: Wiktor Nummelin/TT
EU- och Natofientliga partiet Revival tog ett stort steg fram i det senaste bulgariska valet. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Proryska demonstranter vandaliserade EU-byggnad

Anhängare till det bulgariska proryska partiet "Väckelse” vandaliserade EU:s officiella representationsbyggnader i Sofia i söndags. Den bulgariska regeringen tar avstånd från demonstranterna, som viftade med ryska flaggor och kastade färg.

Under en demonstration mot kriget i Ukraina i den bulgariska huvudstaden Sofia kastade demonstranterna röd färg på EU-kommissionens byggnad, där äver Europaparlamentets representanter i Bulgarien sitter. En demonstrant sågs vifta med en rysk flagga under demonstrationen.

Skadegörelsen väckte skarp kritik från Europaparlamentets talman Roberta Metsola, rapporterar Politico. Det handlar om ”vandaler som inte gillar vår hållning till stöd för Ukraina”, menar hon.

– Vi kommer att städa upp det. Vårt stöd för Ukraina kommer bli starkare. Vår röst som fördömer Rysslands invasion kommer bara att bli högre, säger Roberta Metsola.

Även det bulgariska utrikesministeriet fördömde skadegörelsen och sa i ett uttalande att den är ”inkompatibel” med ”det moderna Bulgarien såväl som med de demokratiska värden som vårt land förkroppsligar”.

Väckelsepartiet, som är Rysslandsvänligt och emot både Nato och EU, gick starkt framåt i det senaste bulgariska parlamentsvalet och vann 14,4 procent av rösterna.

LÄS OCKSÅ: Ryskt robotanfall mot storstad i Ukraina

LÄS OCKSÅ: Sanktioner stoppar sanktioner i EU

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj frontfigur som samlar G7-länder

LÄS OCKSÅ: Ukraina faller inte med Bachmut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.