USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på en tv-skärm på en station i Sydkorea.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på en tv-skärm på en station i Sydkorea.

Propagandaaffischer visar anfall mot USA

I det Nordkorea, vars ledare står i begrepp att möta USA:s president, syns propaganda som visar hur kärnvapen träffar Washington DC.

ANNONS
|

– Jag var där för ungefär en månad sedan och på lyktstolparna satt propagandaaffischer som visar hur (kongressbyggnaden) Capitolium bombas med kärnvapen, berättar Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

Basketspelande sändebud

Han beskriver stämningen i det slutna landet som paradoxal och svårtolkad. I stort är man positiv till nedrustning och ökad säkerhet, men befolkningen är ändå skeptisk till USA som beskrivs som opålitligt. Samtidigt är Nordkorea toppstyrt, ledaren Kim Jong-Uns agerande är avgörande för de flesta.

– Kommer Kim tillbaka med ett avtal med USA som han säger garanterar Nordkoreas säkerhet, då kommer befolkningen att köpa det, säger Swanström.

ANNONS

Nordkoreas relation till USA har de senaste åren kantats av komplicerade förhandlingar om amerikaner som hållits som fångar i diktaturen, samtal där Sverige i egenskap av diplomatisk skyddsmakt för USA spelat en stor roll. Samtidigt har den amerikanske basketspelaren och Kimvännen Dennis Rodman besökt landet flera gånger och blivit något av ett informellt sändebud. Rodman kommer eventuellt att dyka upp vid tisdagens toppmöte mellan Kim och president Donald Trump i Singapore, skriver tidningen The Washington Post.

Burgare vid mötet?

Trump och Kim, som den senaste tiden haft en hövlig ton gentemot varandra, var i fjol inbegripna i ett hätskt ordkrig. Men under valrörelsen 2016 sade Trump att han ville diskutera kärnvapennedrustning med Kim över hamburgare. Det har fått ett antal amerikanska restauranger att erbjuda sig att bidra med burgare till toppmötet. Och underrättelsetjänsten CIA skrev nyligen i en rapport att Nordkorea förvisso kanske inte kommer att gå med på att ge upp sina kärnvapen, men att Kim kan tänka sig att låta en västerländsk hamburgerkedja öppna i Pyongyang – som en eftergift till Trump.

ANNONS