Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Professorns attack mot Donald Trump

"Din strategi kan stjälpa planeten jorden", säger Stephen Hawking om Donald Trumps miljöpolitik.

Nu går professor Stephen Hawking till stark kritik mot USA:s president Donald Trump. 

– Trumps handlingar kan knuffa jorden över gränsen för vad den tål, så att planeten blir som Venus, med en temperatur på 250 grader och med syraregn, säger Stephen Hawking till brittiska BBC.

Kritiken kommer med anledning av Donald Trumps senaste miljöpolitiska handlingar, främst att dra sig ur Parisavtalet, ett avtal som slöts i Paris i december 2015, där en rad ledande nationer kommit överens om att minska utsläppen och den global uppvärmningen. USA skrev på avtalet när Barack Obama var president, något som Trump motsatt sig. I maj i år kom beskedet att USA dra sig ur avtalet

"Oundvikliga miljöskador"

Professor Stephen Hawkins säger i intervjun med BBC att USA:s val att lämna avtalet kan göra stor skada.

– Klimatförändringar är en av de största farorna vi handskas med idag, och det är något vi kan förhindra om vi agerar nu. Genom att förneka klimatförändringarna och att dra sig ur Parisavtalet, kommer Donald Trump att skapa oundvikliga skador på miljön och vår vackra planet och vår värld kommer att bli hotad, för oss och för våra barn, säger professorn till BBC.  

Enligt Donald Trump handlar det om att skaffa sig ett "rättvist avtal"

– För att uppfylla min plikt att skydda USA:s medborgare kommer USA att lämna Parisavtalet. Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist, sa Donald Trump i ett tal där han meddelade sitt beslut att dra sig ur Parisavtalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.