Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT
Bild: TT

"Problemen hopar sig för presidenten"

Donald Trump säger att han är återupprättad. Men problemen hopar sig för presidenten sedan demokraterna vunnit representanthuset. Trump varnar för utredningar och hotar med senaten.

Demokraterna återtog majoriteten i representanthuset från republikanerna men republikanerna förstärkte sin majoritet i senaten. Det betyder att båda partierna får maktpositioner som kan utnyttjas. Ingenting talar för att de kommer att sträcka ut händerna mot varandra. USA är mer politiskt polariserat än på länge.

Donald Trump varnar demokraterna för att starta utredningar om honom i representanthuset med hänvisning till att det kommer att kosta skattebetalarna pengar. Och om det sker hotar han att se till att senaten går till botten med läckorna från departement och myndigheter som avser att underminera hans presidentskap.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell varnade också vid en presskonferens demokraterna från att försöka att ”trakassera” Donald Trump. McConnell påminde om den hårda tonen från republikanen Newt Gingrich mot Bill Clinton då republikanerna vunnit mellanårsvalet 1994, något som enligt McConnell bara ökade Clintons popularitetssiffror.

LÄS MER: Båda sidor hävdar att de är vinnare

Kan tvingas lämna ut deklarationer

Att demokraterna med sin nya majoritet skulle lägga fingrarna emellan är uteslutet. De kan besluta att Donald Trump måste lämna ut sina deklarationer (vilket han hittills vägrat) och att offentliggöra andra dokument som handlar om hans ekonomiska transaktioner. De kan också rösta igenom en rad utredningar och genomföra förhör i olika utskott. Till detta kommer att representanthuset är först ut att behandla Rysslandsutredningen när Robert Mueller lägger fram den.

Muellers granskning koncentrerades först till Trumpkampanjens kontakter med ryska intressen men har under de två åren som den pågått vidgats till andra områden. Det är oklart exakt vilka dessa er, Muellers utredning tillhör de få som det inte finns någon insyn i.

Representanthuset beslutar även om riksrätt om det skulle bli aktuellt mot presidenten men det är senaten som i slutändan avgör.

Senaten har därför avgörande makt för presidentens framtid om Rysslandsutredningen skulle visa allvarliga oegentligheter. Och det är här som Donald Trump ser sin möjlighet med den förstärkta republikanska majoriteten. Senaten granskar och avgör dessutom utnämningar som presidenten föreslår, den senaste var Brett Kavanaugh som ny domare i Högsta domstolen.

LÄS MER: Ilskna Trumpangrepp efter kongressbakslag

Trump prisade sig själv

Donald Trump valde därför att bortse från de republikanska förlusterna i representanthuset och koncentrerade sig på senaten där han prisade sig själv för att ha hjälpt senatorer till segern genom ett intensivt kampanjande för dem de senaste månaderna. Han pekade också på att republikanerna vunnit viktiga guvernörsposter där han själv aktivt agerat som Florida och Ohio.

Men det var demokraterna som stod för rekord efter rekord i valet till representanthuset. Flest valda kvinnor, yngsta kvinnan, första muslimerna, första från ursprungsbefolkningen, förste homosexuelle mannen.

Ett hundratal kvinnor valdes totalt in i representanthuset vilket betyder att 23 procent av ledamöterna är kvinnor. Bland dem finns den yngsta någonsin (29-åriga Alexandria Ocasio -Cortez som kallar sig socialist), de två första muslimska kvinnorna och de två första från ursprungsbefolkningen. Bland de nyvalda kvinnorna finns flera med militär bakgrund och med erfarenheter från uppdrag i Irak och Afghanistan.

LÄS MER: Därför är mellanårsvalet så viktigt

Den tidigare minoritetsledaren i representanthuset Nancy Pelosi säger att hon ser fram emot att nu leda i majoritetsställning. Men det är oklart om hon får uppdraget eftersom det finns intern kritik mot henne inom det demokratiska partiet. Pelosi säger att hon ser fram emot att arbeta nära de nyvalda kvinnorna.

Valdeltagandet är ännu inte officiellt men uppskattningen är omkring 49 procent vilket ligger i linje med rekordet från mellanårsvalet 1966. Den nya trenden i årets mellanårsval är att demokraterna gick starkt i storstädernas förorter vilket tidigare var en styrkebas för republikanerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.