Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En blomma har lagts på motorvägsbron på Fyn på platsen där en kvinna omkom sedan ett betongblock kastats mot hennes bil sommaren 2016. Arkivbild.

Privatbilist betalar för tips om stenkastare

I Danmark utlyser polisen belöning för att stoppa stenkastning mot bilister från motorvägsbroar. En privatperson lovar 10 000 kronor för tips som leder till gripande.

John Harmsen kör runt 6 000 mil om året i jobbet och erbjuder på Facebook 10 000 kronor till den som kan ge polisen upplysningar om vem som står bakom stenkastning mot körande bilar.

- Det är för att jag inte har lust att få en sten i huvudet, säger han.

Hans inlägg på Facebook har delats 57 000 gånger och många lovar skjuta till pengar till hans 10 000. Men han understryker att han inte har startat en insamling, och bara står för sitt eget bidrag.

På onsdagen meddelade även polisen på ön Fyn att en belöning väntar den som kan ge avgörande tips i utredningen kring stenkastning mot bilister på Fynske motorvej. Hur stor belöningen kan bli avslöjas inte, men det handlar om en "betydande dusör", enligt ett pressmeddelande. Beloppet 250 000 danska kronor har nämnts tidigare.

Förra året omkom en tysk kvinna och hennes man skadades allvarligt när någon slängde ner ett betongblock på vägen från en viadukt.

i september vräktes ett 40 kilo tungt granitblock ned på motorvägen och senast den 20 december uppstod en livsfarlig situation vid en ny stenkastning.

Utredarna intresserar sig för en bil av märket Volvo, som det kommit in flera tips om. Ett annat spår är en snusdosa på vilken dna har kunnat säkras.