Prinsbarnen förlorar sin kunglighet – blir grevar och grevinnor

Margrethe II av Danmark har meddelat att den danske prins Joachims fyra barn förlorar sina titlar som prinsar och prinsessor.
Ett oväntat besked för prinsbarnen.
– Vi är i chock, säger 23-årige prins Nikolai som nu blir greve i stället.

ANNONS
|

Under onsdagen skickade det danska hovet ut ett pressmeddelande – prins Joachims två söner Nikolai och Felix som han har med grevinnan Alexandra, samt Athena och Henrik som han har med prinsessan Marie, fråntas sina prins- och prinsesstitlar.

Drottning Margrethe II av Danmark vill ge barnbarnen möjligheten att ”forma sina liv utan att att begränsas av den särskilda hänsyn och de skyldigheter som en formell anknytning till Kungahuset som institution innebär”.

Beskedet kom som en chock för prins Joachim, Margrethe II av Danmark och prins Henrik yngsta son. Varken han eller grevinnan Alexandra verkar ha fått information om förändringen innan det skickades ut till allmänheten.

ANNONS

– Vi är alla väldigt ledsna över det. Det är aldrig roligt att se sina barn må dåligt. De befinner sig i en situation som de själva inte förstår, säger prins Joachim till Ekstra Bladet.

”Vi är i chock”

Prinsbarnen blir nu i stället grevar och grevinnor. Titelförändringen från kungligheter till excellenser kommer att gälla från och med den första januari 2023.

– Hela min familj och jag är självklart mycket ledsen över det. Vi är, som mina föräldrar också sagt, i chock över detta beslut och hur fort det verkligen har gått, säger 23-årige prins Nikolai som snart blir greve till Ekstra Bladet.

Prins Nikolai är i chock över att förlora sin prinstitel.
Prins Nikolai är i chock över att förlora sin prinstitel. Bild: Philip Davali

Enligt det danska kungahuset ska man ha informerat prins Joachim om beskedet redan i maj. Men det stämmer inte alls, menar prinsen själv skriver Ekstra Bladet.

– Jag fick veta det fem dagar i förväg.

Vi har hört att ni fick veta det i maj. Stämmer inte det?

– I maj presenterades en plan för mig som i stort gick ut på att det skulle ske när varje barn fyller 25 år. Athena fyller elva år i januari, säger prins Joachim.

Bara ett barnbarn får del av apanaget

2016 bestämde sig drottning Margrethe att det enbart är kronprins Frederiks son prins Christian som kommer ha rätt att ta del av det danska apanaget. Han blir det enda av hennes barnbarn som har rätt till pengarna dagen han fyller 18 år.

ANNONS

Prins Joachim vill inte utveckla hur beslutet påverkar relation till hans mor.

– Det tror jag inte att jag behöver utveckla här, säger han till Ekstra Bladet.

Drottningen själv svarar såhär på frågan om hur hon ser på att prinsens barn känner sig utstötta.

– Ja, vi får se hur... man kan... jag har inte själv sett det.

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

LÄS MER:Kungens miss: ”Riktigt glad midsommar”

LÄS MER:50 år sedan kungaparet träffades i München

LÄS MER:På djupet med kungens västsvenska favoriter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS