Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Prins Philip, make till Storbritanniens drottning Elizabeth II, har avlidit, uppger Buckingham Palace. Han blev 99 år gammal.

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s make prins Philip, hertig av Edinburgh, har avlidit. Det uppger det brittiska hovet på sin hemsida. Prins Philip blev 99 år gammal.

”Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make, hans kungliga höghet pris Philip, har dött. Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor”, skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

Vidare skriver man:

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen".

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

– Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Brittiska kungahuset förbereder skifte på tronen

Varit sjuk en längre tid

Prins Philip har den senaste tiden haft problem med hälsan. Den 16 februari lades han in på King Edward VII’s Hospital för vård. Kort därefter flyttades han till ett annat sjukhus i London för att genomgå en hjärtoperation.

I mitten av mars lämnade prins Philip sjukhuset efter att ha vårdats i drygt fyra veckor.

Storbritanniens drottningen Elizabeth och prins Philip vid St Paul's Cathedral i London 2017. Bild: ROTA
Storbritanniens drottningen Elizabeth och prins Philip vid St Paul's Cathedral i London 2017. Bild: ROTA

Prins Philip, ursprungligen grekisk prins, föddes 1921 på ön Korfu, som ligger utanför Greklands kust. Han var son till prins Andreas av Grekland och Danmark samt dennes hustru Alice av Battenberg.

Enligt Sky News hade prins Philip en tuff uppväxt eftersom familjen tvingades fly sitt hem efter en militärkupp. Den resulterade i att det inte längre var säkert att vara fortsatt bosatt i Grekland.

Detta ledde till att prins Philips familj i praktiken blev hemlös. Kort efter detta flyttade familjen till Paris där man hyrde en bostad genom en släkting.

När prins Philip var åtta år gammal fick hans mor diagnosen schizofreni. Detta resulterade i att hon placerades på mentalanstalt – något som den unge prins Philip inte informerades om.

– Det som gjorde det hela ännu mer tragiskt var att Philip inte informerades om vad som hände hans mor. Hon försvann bara från hans liv, säger historikern Robert Lacey till Sky News.

Efter föräldrarnas separation placerades prins Philip på olika internatskolor runt om i Storbritannien.

Under andra världskriget tjänstgjorde prins Philip i den brittiska flottan. Han var stationerad vid Indiska oceanen, och senare på Medelhavet.

Var gifta i över 70 år

Den 20 november 1947 gifte han sig med prinsessan Elizabeth och därmed blev han också en del av det brittiska kungahuset. När Elizabeth senare blev drottning, efter att hennes far gått bort, påverkade det även prins Philips liv. Han fick lämna den yrkesbana han valt inom den brittiska flottan för att ägna sig åt hovet på heltid.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

I samband med detta var det oklart vilken roll han skulle inneha i kungahuset. Men enligt Sky News spelade han en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden. Han lade stor vikt vid att företräda det brittiska näringslivet och har främjat den brittiska industrin världen över.

Prins Philip lyfte även frågor rörande klimat och miljö samt ägnade sig åt omfattande välgörenhet.

Drottning Elizabeth och prins Philip fick fyra barn ihop: Prins Charles, som är tronarvinge, samt prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Läs också:

Svenske kungen om prins Philips död

Prins Philips liv i bilder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.