Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin tror att Ukraina kommer inleda en stor offensiv inom kort. Bild: AP
Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin tror att Ukraina kommer inleda en stor offensiv inom kort. Bild: AP

Prigozjin ber ryska armén om hjälp i Bachmut

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin har varit en skarp kritiker till det ryska försvarsministeriet de senaste månaderna. Nu tvingas han krypa till korset och be den ryska militären om hjälp i striden om Bachmut.

Vid staden Bachmut i östra Ukraina står krigets hittills längsta slag. Ryska trupper, framför allt från legosoldatsföretaget Wagner, försöker omsluta de ukrainska försvararna och närmar sig från öst, söder och norr. Wagnergruppens ledare, Jevgenij Prigozjin, har varit högljudd i sin kritik mot den ryska armén.

Framför allt är det försvarsminister Sergej Sjojgu som varit måltavla för Prigozjin. Strategin är helt felaktig, menar han. Så som armén agerar kan kriget inte vinnas.

Men nu låter det annorlunda från Wagnerchefen, rapporterar Süddeutsche Zeitung. I ett brev som han själv publicerat ber Prigozjin Sergej Sjojgu om förstärkning i striden om Bachmut.

”Planerar offensiv”

De ukrainska styrkorna planerar, enligt Prigozjins uppgifter, en storoffensiv i slutet av mars eller början av april. Syftet är att skära av Wagnertrupperna från de ryska reguljära trupperna. Sjojgu måste agera för att förhindra detta, skriver Prigozjin.

Om det inte sker så kommer det ha ”negativa följder” för den ryska operationen i Ukraina, skriver Wagnerledaren och hävdar att Wagnertrupper ”håller runt 70 procent av Bachmut”.

Prigozjin hävdar sedan tidigare att Wagnertrupperna är de enda som strider i Bachmut, och att den ryska armén är aktiv vid andra delar av fronten.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har svurit att försvara Bachmut, vars fall skulle öppna vägen för Ryssland att nå storstäderna Slovjansk och Kramatorsk.

LÄS OCKSÅ: Ukraina: Ryska robotar sprängda

LÄS OCKSÅ: Civila dödade i rysk attack mot Kramatorsk

LÄS OCKSÅ: ISW: Wagnerstyrkor skickas att dö i Bachmut

LÄS OCKSÅ: Blodiga strider när Bachmut håller ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.