Prestigeseger och valförluster i guvernörsvalen

USA: Illavarslande nyheter för republikanerna, men demokraterna firar segrarna i guvernörsvalen. Trump skyller förlusten i Virginia på att kandidaten inte omfamnade honom och presidentpolitiken.

ANNONS
|

Guvernörsvalen i Virginia och New Jersey ses som en temperaturmätare på partiernas styrka inför kongressvalet nästa år. Donald Trump twittrade sitt stöd för republikanen Ed Gillespie under sin Asienresa. Gillespie skulle, som guvernör, fullständigt förändra kampen mot brottsligheten och den svaga ekonomin i delstaten, hävdade presidenten.

Trump nämnde särskilt det kriminella nätverket MS -13 med rötter i El Salvador som fått fäste i flera amerikanska storstäder. Han anklagade demokraten Ralph Northam för att tillåta hög kriminalitet och dålig ekonomisk utveckling.

En kalldusch

Men valresultatet blev en kalldusch för republikanerna. Och Trump skyllde genast förlusten i Virginia på att Gillespie inte omfamnat honom personligen och inte heller den politik som han står för. På det sättet ändrade han på ett dygn inställning och vill inte längre förknippas med förloraren.

ANNONS

I Virginia tydde opinionsmätningarna in i det sista på ett jämt val, men hela det demokratiska gamla gardet – Barack Obama, Hillary Clinton och Joe Biden – slöt upp bakom Northam. Det blev en jordskredsseger för Northam med 53,7 procent mot 45,1.

Första transpersonen

Den första transpersonen tog också plats i Virginias lagstiftade församling. Danica Roem vann mot republikanen som kämpade för att transpersoner måste välja damer eller herrar på offentliga toaletter.

I New Jersey var den demokratiska segern i guvernörsvalet väntad. Där vann Philip Murphy en storseger med 55,4 procent mot republikanen Kim Guadagnos 42,5. Guadagnos stod den förre guvernören Chris Christie nära. Den impopuläre Christies stöd till Trump under valrörelsen var till nackdel för republikanerna.

Bjöds på bankett

Donald Trumps Asienresa tar dock en hel del av intresset från de för republikanerna förödmjukande guvernörsvalen.

I Kina tas Trump emot som ingen amerikansk president före honom. President Xi Jinping bjöd in till bankett i Förbjudna staden i Peking. Det är både en ära för Trump och ett sätt för Xi att visa sin nya starka maktposition. Tidigare ledare i Kina har inte vågat eller velat låta en gästande president från något land att hedras på detta sätt. Trump är den förste utländske ledare som dinerat i Förbjudna staden sedan Folkrepubliken Kina utropades vid revolutionen 1949.

ANNONS

Victor Gao – som var personlig tolk till den tidigare kinesiske ledaren Deng Xiaoping – påpekar att det inte går att överskatta symboliken i banketten. Det vanliga är att middagarna hålls i Folkets stora sal vid Himmelska Fridens torg.

Hårda ord som bortglömda

Donald Trump bjöd också in Xi Jinping till en ovanlig middag i USA på sin privata egendom Mar-a-Lago i Florida. De hårda orden från förra årets valkampanj har ersatts av en närmast familjär och försonande ton.

Tonläget var ett helt annat när Donald Trump besökte Sydkorea. Efter att ha försäkrat sydkoreanerna om fullständig uppställning kallade han Nordkorea för ett helvete som ingen invånare förtjänar.

Det var odiplomatiskt i det spända läge som nu råder, men samtidigt befriande att någon efter över ett halvt sekel av tassande kring den extrema diktaturen uttryckte det som flertalet demokratiska ledare tycker men undviker att säga. Trump avstod dock från att resa till 38:e breddgraden mellan nord och syd med hänvisning till dåligt väder.

I dag reser Trump vidare från Kina till Vietnam där tropiska stormar har förorsakat stor förödelse och översvämningar. Minst åttio människor har bekräftats döda de senaste dygnen.

Hittills har Trumps resa inte betytt några negativa överraskningar. Och Xi Jinpings mottagande av presidenten i den Förbjudna staden överskuggar tillfälligt de kännbara republikanska förlusterna hemma i USA.

ANNONS
ANNONS