Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressträff med regeringen om läget i Afghanistan

Talibanernas snabba framryckning i Afghanistan kom som en överraskning, menar utrikesminister Ann Linde. Den påbörjade neddragningen av utsänd personal har under söndagen fått övergå till fullskalig evakuering.

Efter en blixtoffensiv där stad efter stad på mycket kort tid har fallit i den fundamentalistiska talibanrörelsens händer återstod bara Kabul.

Under söndagen omringades Afghanistans huvudstad och stadsdel efter stadsdel har intagits av talibanerna.

Utrikesminister Ann Linde och justitieminister Morgan Johansson. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Utrikesminister Ann Linde och justitieminister Morgan Johansson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenska ambassaden i Kabul kommer att evakueras under dagen och alla utsända kommer att vara ute ur landet senast måndag.

– Det som händer nu är fruktansvärt och med en hastighet som ingen hade kunnat förutse. Vi liksom de övriga nordiska länderna hade planer för att under de kommande dagarna och nästa vecka för evakuering av utsänd och lokalanställd personal, samt de som har arbetat för Sverige på olika sätt, säger Ann Linde under regeringens pressträff.

LÄS MER: Svenska ambassaden i Kabul blixtevakueras efter talibanernas offensiv

Påskyndar evakueringen

Efter att talibanernas intåg i Kabul gjort att den gröna zonen har behövt stängas, finns det inte längre några möjligheter för den svenska ambassaden att fortsätta sitt arbete på plats.

– Så sent som klockan tio idag, så gick det ut ett meddelande från amerikansk sida lokalt i Kabul som uppmanade alla utländska diplomater att omedelbart lämna och evakuera, säger Ann Linde.

Strax efter nedstängningen meddelade utrikesdepartementet att säkerhetsläget är så pass allvarligt att personalen måste evakueras snabbare än planerat.

– Den redan påbörjade neddragning av utsänd personal att övergå i fullskalig evakuering. Den evakueringen har genomförts enligt den evakueringsplan som fanns.

Arbetar från Stockholm

Svenska ambassadens arbete kommer att fortsätta bedrivas från Stockholm.

– Personalens säkerhet, är som ni förstår, våran högsta prioritet, säger Ann Linde.

– Ambitionen är att så snart som möjligt återföra ambassadens verksamhet till Afghanistan.

LÄS MER: USA skickar fler soldater till Kabul

Ann Linde uppger att man har haft kontinuerlig kontakt med övriga nordiska länder.

Av Sverige lokalanställd personal och deras närmaste familj kommer att omfattas av evakueringsarbetet. De tolkar som har hjälpt Sverige på plats i Afghanistan håller på att lokaliseras med hjälp av Försvarsmakten.

– Det finns också svenskar på plats i Afghanistan, de uppgår till över 40 stycken på den så kallade svensklistan, säger Ann Linde.

Sverige stödjer humanitärt

5 augusti uppmanade UD alla svenskar i Afghanistan att återvända hem, något som är väldigt ovanligt att UD uttalar sig så starkt gällande reseavrådan, menar utrikesministern.

LÄS MER: Mohammed i Kabul: Världen har svikit oss

Vidare uppger Linde att Sverige kommer att fortsätta stödja landet humanitärt.

– Vi ska försöka se till att de landvinningar som gjorts, inte minst när det gäller kvinnor och flickors utbildning och ställning, ska kunna fortsätta.

– I det här extremt allvarliga läget måste världssamfundet enas och tydligt markera mot den nuvarande våldsutvecklingen och för det afghanska folkets rätt att bygga en fredlig framtid. I det här arbetet så kommer att Sverige och delta fullt ut, avslutar Ann Linde.

LÄS MER: Uppgifter: Talibanerna har tagit sig in i Kabul

LÄS MER: Expert: Kan gå snabbt i kampen om Kabul

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.