Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pressad Netanyahu hoppas gå stärkt ur nyval

Israels alliansregering har kommit överens om att landet ska hålla val redan i april, sju månader tidigare än planerat. Den pressade premiärministern Benjamin Netanyahu hoppas vinna nytt stöd för sin bräckliga allians.

- Vi ber om ett tydligt mandat från väljarna för att fortsätta leda staten Israel på vårt sätt, säger Netanyahu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valet skulle ha hållits i november 2019. Men under de senaste veckorna har många spekulerat i att regeringskoalitionen varit på väg att spricka, och att ett nyval därför skulle komma att utlysas.

Netanyahu, som leder högerpartiet Likud, har nämligen styrt med en rakbladstunn majoritet bakom sig i parlamentet. Hans allians har haft 61 av 120 platser i kammaren sedan försvarsminister Avigdor Lieberman i november avgick och tog med sig sitt ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu ur regeringen.

Hotas av åtal

Anledningen till Liebermans avhopp var främst missnöje med ett eldupphör med beväpnade palestinska grupper i Gaza.

Planerade ändringar i undantaget från militärtjänstgöring som ultraortodoxa judiska män åtnjuter har också skapat spänningar inom regeringen.

Netanyahu pressas också av att polisen rekommenderat att det väcks åtal mot honom i tre olika korruptionsmål. Premiärministern har nekat till oegentligheter och har inte klargjort om han tänker avgå om rättsprocessen mot honom dras igång.

Utmanare från mitten

Trots den politiska turbulensen tyder opinionsmätningar på att Netanyahu kan få nytt stöd som landets ledare i valet.

Den starkaste utmanaren är Yair Lapid, ledare för det mittenorienterade oppositionspartiet Yesh Atids. Partiet ligger på andra plats i mätningarna efter Likud.

Netanyahu ledde Israel mellan 1996 och 1999, och återvände till makten 2009. Hans nuvarande regering har styrt sedan i maj 2015.