Storbritanniens premiärminister Theresa May skakar hand med Arlene Foster.
Storbritanniens premiärminister Theresa May skakar hand med Arlene Foster.

Pressad May köper dyrbar tid

Med hjälp av en miljard pund har den brittiska minoritetsregeringen säkrat stöd från nordirländska DUP. Men premiärminister Theresa Mays framtid är fortsatt osäker – särskilt i frågan om brexit, enligt en expert.

ANNONS
|

Efter handslaget med DUP-ledaren Arlene Foster kan den konservativa premiärministern Theresa May räkna in stöd från partiets tio ledamöter i nyckelomröstningar i parlamentet. Det räcker för att nå majoritet när "Tories" regeringsförklaring ska röstas igenom i veckan.

Enligt den tre sidor långa överenskommelsen kommer DUP även att backa Mays minoritetsregering i alla omröstningar kring budget, nationell säkerhet och brexitlagstiftning samt vid eventuella misstroendeomröstningar. Men partierna bildar inte en formell koalition – övriga frågor kommer att förhandlas från fall till fall.

I utbyte sockrar regeringen det finansiella stödet till Nordirland. Till de tidigare utlovade 500 miljoner punden till det decentraliserade styret läggs nu ytterligare en miljard. Pengarna ska bland att användas investeras i sjukhus, skolor och vägar, enligt DUP.

ANNONS

- Överenskommelsen kommer att leverera en stabil regering i Storbritanniens nationella intresse vid den här avgörande tidpunkten, sade May efter att uppgörelsen slutits, enligt BBC.

"Kan röstas ner"

Tanken är att avtalet ska gälla under hela den femåriga mandatperioden, med en planerad utvärdering efter två år.

Men frågan är om May och hennes regering klarar sig så länge. Trots stödet från DUP riskerar man att förlora flera viktiga omröstningar, tror Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.

Han pekar särskilt ut frågan om brexit som en svag punkt för May.

- En majoritet av både Tories och Labours ledamöter stödde stanna-sidan. Och även om de motvilligt accepterat resultatet i folkomröstningen om EU tror jag att de kan komma att gå ihop och rösta ned regeringen på en del punkter i den här stora frågan, säger Brown till TT.

ANNONS

Ett sådant scenario skulle kunna leda till att May tvingas förhandla om ett "mjukare" EU-utträde än vad hon önskat, vilket också skulle reta upp de hårdföra brexitanhängarna i hennes parti.

Kontroversiellt

May är redan kraftigt ifrågasatt som premiärminister efter att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i det nyval som hon själv utlyste. Det största oppositionspartiet Labour fortsätter att arbeta för att få till ytterligare ett nyval.

- Jag skulle bli väldigt förvånad om en regering under Theresa May kan hålla mer än ett år, säger Brown.

Samarbetet med DUP är inte okontroversiellt. Det ultrakonservativa partiet har fått stark kritik för sitt motstånd mot samkönade äktenskap och abort. Dessutom väntas övriga delar av den brittiska unionen, framför allt Skottland och Wales, inte se med blida ögon på att Nordirland särbehandlas med ett stort pengatillskott.

Samtidigt kämpar Arlene Foster på hemmaplan för att få till koalitionen mellan katolska nationalister och protestantiska unionister. Nordirland har varit i politisk kris sedan Sinn Fein, som vill att Nordirland förenas med republiken Irland, drog sig ur den regionala regeringen i januari.

ANNONS
TT

Fakta: DUP

DUP grundades 1971 av den eldfängde protestant-pastorn Ian Paisley. Medan det pratades om möjligheten om ett enat Irland förespråkade han att Nordirland skulle kvarstå i Storbritannien, och uppfattades av många som en fyrbåk av trångsynthet och intolerans mot katoliker.

Sedan dess har DUP rört sig i mer sekulär riktning och mot den politiska mitten. Men partiet är fortfarande mer konservativt än Theresa Mays parti "Tories", vilket bland annat manifesterar sig i partiets abortmotstånd.

Den kanske tydligaste skillnaden mellan DUP och Tories går vid samkönade äktenskap, som DUP är hårdnackade motståndare till. Nordirland är det enda territorium i Storbritannien där sådana äktenskap fortfarande är förbjudna. DUP-ledaren Arlene Foster sade i fjol att hon "inte vill att abort ska vara lika fritt tillgängligt här som det är i England".

Förutom olikheter i synen på familjefrågorna har DUP också annan hållning än Tories när det gäller bland annat bidrag till uppvärmning av bostäder samt stöd till pensionärer.

Arlene Foster har lett partiet sedan 2004.

Källa: The Telegraph

ANNONS