Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i mitten, ser ut att gå mot en storseger i landets parlamentsval. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, i mitten, ser ut att gå mot en storseger i landets parlamentsval. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Presidentparti ser ut att segra i Ukrainaval

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, får nära 44 procent av rösterna i dagens parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar. Det nystartade partiet Rösten får 6,3 procent.
Men lokala val, som inte omfattas av vallokalsundersökningarna, kan omkullkasta resultaten.

Vallokalsundersökningar tyder på att Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, vinner en jordskredsseger i det ukrainska parlamentsvalet.

-Våra främsta prioriteringar, och jag säger det igen till alla ukrainare, är att avsluta kriget, få tillbaka våra fångar och bekämpa korruptionen som lever kvar i Ukraina, säger Zelenskyj från sitt partihögkvarter enligt nyhetsbyrån AFP.

Men det är för tidigt att säga hur många platser som Zelenskyjs parti slutligen får i parlamentet. Hälften av dem röstas fram i 199 lokala val, som inte avspeglar sig i vallokalsundersökningarna. För att Folkets tjänare ska få en egen majoritet i parlamentet behöver Zelenskyj 226 platser, eller mer, skriver Kiev Post.

Nya partier

Zelenskyjs framgångar och det faktum att flera nya partier går starkt framåt i valet, ses som ett kvitto på att Ukrainas tidigare politiska elit inte lyckats med att förbättra levnadsstandarden i landet, korruptionen och konflikten i östra Ukraina.

Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Det har hindrat honom från att få igenom ny lagstiftning och till och med att utse nya ministrar.

Det andra nystartade partiet, Rösten, får 6,3 procent, enligt vallokalsundersökningarna. Rösten, som leds av rocksångaren Svjatoslav Vakartjuk, ses som en möjlig koalitionspartner till Folkets tjänare. Det proryska partiet För livet får 11,5 procent. De tidigare politiska tungviktarna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenkos partier får 8,9 respektive 7,6 procent. Samtliga partier klarar den femprocentiga spärren till parlamentet om resultaten står sig.

Det slutgiltiga resultatet presenteras på måndag.

Utveckla Ukraina

I upptakten till valet har Zelenskyj lovat att sätta samman en teknokratisk regering.

-Mitt mål att göra Ukraina till en av de ekonomier i Europa som växer och utvecklas snabbast, säger han i en video som citeras av AFP.

Väljarnas tre viktigaste frågor är, enligt en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen International Republican Institute (IRI), att få ett slut på det utdragna kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin och att bekämpa korruptionen i landet.

En kvinna röstar under söndagens parlamentsval i Ukrainas huvudstad Kiev.. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT
En kvinna röstar under söndagens parlamentsval i Ukrainas huvudstad Kiev.. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

41-årig tvåbarnsfar från industristaden Kryvyj Rih i centrala delen av Ukraina.

Skådespelare, producent och utbildad jurist.

Pratar ryska och ukrainska.

Fördömde annekteringen av Krimhalvön 2014 och vägrade efter det att uppträda i Ryssland.

Hans kritiker säger att han saknar politisk erfarenhet och ett tydligt politiskt program. Han har också blivit anklagad för att ha kopplingar till den brottsmisstänkte ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyj bedrivit sin framgångsrika valkampanj.

Hans anhängare ser honom som en frisk fläkt som vill bekämpa korruptionen.

Källor: AFP, Reuters