Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Presidentinstallationen på onsdag – allt du behöver veta

På onsdag lägger Joe Biden handen på bibeln och svär presidenteden och blir då USA:s 46:e president. Nedan listar GP:s Britt-Marie Mattsson allt du behöver veta om presidentinstallationen.

Datum

Den 20 januari vilket enligt reglerna är 72 till 78 dagar efter presidentvalet i november.

Tid

Klockan 12 mitt på dagen ( EST, östlig standardtid, klockan 18 svensk tid). Föregås av nationalsången, musik och något tal.

Var

Utomhus på Kapitoliums trappa som är vänd mot den stora öppna platsen The Mall. Ronald Reagans installation 1981 var den första på den platsen. Tidigare svors eden på andra sidan byggnaden mot Högsta Domstolen. Tidigare presidenter har också svurit eden inomhus. Franklin D Roosevelt svor eden för sin fjärde presidentperiod i Vita huset 1945.

Barack Obama svor eden två gånger 2009. Den första gången på Kapitoliums trappa men då förestavades eden felaktigt av ordföranden i Högsta Domstolen. Dagen därpå svår Obama eden rätt förestavad i Vita huset.

LÄS MER: En presidentceremoni som blir olik alla andra

Hur

Den exakt formulerade eden är det enda i installationsceremonin som finns inskrivet i konstitutionen. Det finns inget krav på att ordföranden i Högsta Domstolen skall förestava eden som den nye presidenten upprepar. Men det är numera tradition. Vicepresidenten svär eden efter presidenten. Ordföranden i HD John Roberts förestavar .

Form

Presidenten svär eden med handen på en bibel. Barack Obama valde medborgarrättsrörelsen Martin Luther Kings bibel. Vilken bibel som som Joe Biden väljer är ännu inte offentliggjort. Biden är katolik och djupt troende.

Tal

Presidenten håller tal direkt sedan han installerats . Det är ofta ett visionärt tal med några konkreta inslag om den framtida politiken.

Övrigt

Den avgående presidenten brukar ta emot den tillträdande i Vita huset. De åker gemensamt till installationen. I år vägrar Donald Trump att delta i maktöverlämnandet. Vicepresident Mike Pence är på plats. Lunch följer i en matsal i Kapitolium. Därefter åker presidenten i limousinen till Vita huset. Presidentparet brukar lämna limousinen för en kort promenad. Paraden med musikkårer – som passerar utanför Vita huset – brukar bevittnas av presidenten. Men i år är paraden inställd och orkestrarnas musik spelas in i delstaterna och visas digitalt.

LÄS MER: Washington rustar för kaos – vanligtvis en folkfest

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.