Presidentens hustru: ”Jag kliver över lik”

ANNONS
|

”Tusentals är instängda”, skriver Troy Livesay från Haitis huvudstad. ”När de dras ut från ruinerna finns det ingenstans att ta hand om dem. Jag kan inte tänka mig hur de kommande veckorna och månaderna ska bli.”

Det var sent tisdag eftermiddag, lokal tid, som jordbävningen med en magnitud på 7,0 slog till. Den följdes av två starka efterskalv. All telefoni slutade fungera. Inget ljus fanns efter mörkrets inbrott någon timme efter skalvet, som kändes ända till östra Kuba.

Epicentrum låg bara 15 kilometer från huvudstaden. Röda Korset uppskattar att ­ 3 miljoner människor – en tredjedel av landets invånare – är berörda.

ANNONS

–Det är ett verkigt tätbefolkat område. Det kunde inte vara värre, sa Caryl Stern, USA-chef för FN-organet Unicef, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Haitis president René Préval återgav på onsdagskvällen uppgifter om att 30000 till 50000 dödats, men han kunde inte säga vem som gjort uppskattningen. Han fick sitt residens skadat men klarade sig själv. I en intervju med Miami Herald beskrev han scenerna i huvudstaden som ”ofattbara”.

–Parlamentet har rasat. Skattekontoret har rasat. Skolor har rasat. Sjukhus har rasat. Det finns massor av skolor med mängder av döda, sa presidenten.

Det mesta ligger i ruiner

Presidentens hustru Elisabeth tecknade en lika mörk bild.

–Jag kliver över lik. Många är begravda under raserade byggnader. Det stora sjukhuset har rasat. Vi behöver stöd, vi behöver hjälp och vi behöver ingenjörer, sa hon.

Kaoset beskrevs av sköterskan Susan Westwood på ett barnhem.

–Saker ramlade ner från hyllorna, spillror rasade ned överallt. Jag klamrade mig fast vid bebisarna och skyddade dem det bästa jag kunde, berättade hon för BBC.

Mest pessimistiska bilden från Port-au-Prince lämnades på onsdagen av premiärminister Jean-Max Bellerive som till CNN sa att han befarade flera hundratusen döda.

–Jag hoppas att det inte är sant, jag hoppas folk hade tid att ta sig ut.

ANNONS

–Men så många, många byggnader och så många områden är totalt förstörda. Och i en del områden ser vi inget folk alls, sa Bellerive.

Det mesta av Port-au-Prince ligger i ruiner, enligt myndigheterna. Och det förvånar inte jordbävningsexperter.

–Eftersom skalvet var så nära huvudstaden, eftersom den är så folkrik och eftersom landet är så fattigt med illa byggda hus, så blir det betydande skador, sa USA-geologen Jian Lin till CNN.

Forskare varnade för jordbävning

En fördel är att bebyggelsen är låg.

–Port-au-Prince har inte höghus. Och det kan vara en lycka för dem.

Jian Lin var en av fem forskare som 2008 på en konferens i Haitis grannland Dominikanska republiken varnade för att risken för jordbävning är stor. Förkastningssprickan som löper från Jamaica till centrala delen av Hispaniola – ön där Haiti ligger – beskrevs som ”en större seismisk fara”. Här möts två kontinentalplattor, som vid skalvet gled mot varandra.

Inte bara den inhemska befolkningen är drabbad. FN har ständigt personal på plats i det fattiga och sedan länge misskötta landet, däribland 7000 i en fredsstyrka och 2000 poliser. Mellan 115 och 200 i FN:s utländska personal saknades igår, enligt en talesperson.

FN-chefen Ban Ki-moon uppgav att organisationens lokala högkvarter i ett hotell hade förstörts och att troligen 100-150 människor befann sig där vid skalvet.

ANNONS

Kriminaliteten är hög i landet, och plundringar rapporterades igår. Laglösheten befaras bli värre sedan det nationella fängelset i Port-au-Prince skadats så mycket att fångar kunde fly. Det är byggt för 1200 intagna men där satt 3908 i december, enligt USA:s utrikesdepartement.

Ett av få ljustecken igår var att Haitis viktigaste flygplats verkade vara möjlig att använda.

Stora skalv i Västindien är inte vanliga, trots att två kontinentalplattor möts i området.

Senast Haiti drabbades av ett storskalv var på 1700-talet.

Enligt amerikanska US Geological Survey slog större jordbävningar specifikt till mot Haiti senast 1751 och 1770. Därtill drabbades grannstaten på ön Hispaniola, Dominikanska republiken, av ett kraftigt skalv 1946 då omkring 100 personer omkom.

Det mest ökända skalvet i området inträffade annars 1692 då hamnstaden Port Royal – som då var Jamaicas viktigaste stad – förstördes och sjönk i havet efter en jordbävning som dödade minst 2000 personer.

Skalvet på Haiti i tisdags orsakades av att de två kontinentalplattorna sidledes gled mot varandra.

ANNONS