Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oberoende av bevis och de bedömningar som CIA gör så tänker president Donald Trump inte vidta några åtgärder mot Saudiarabien. Bild: Carolyn Kaster
Oberoende av bevis och de bedömningar som CIA gör så tänker president Donald Trump inte vidta några åtgärder mot Saudiarabien. Bild: Carolyn Kaster

"Presidenten har helt enkelt en felaktig inställning"

Donald Trump vill inte riskera amerikanska affärsförbindelser. Därför motsätter han sig sanktioner mot Saudiarabien. Men kongressen kan komma att brännmärka kronprins Mohammed bin Salman.

Trump har fått underrättelseorganisationen CIA:s rapport om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som hade arbetstillstånd, green card, i USA och som skrev krönikor i Washington Post.

CIA beskriver mordet som en beställning av den saudiska högsta ledningen, vilket betyder kronprinsen, kallad MBS. Men Trump säger att han tvekar.

– Kanske har han gjort det, kanske inte, påpekar presidenten.

Men oberoende av bevis och de bedömningar som CIA gör så tänker presidenten inte vidta några åtgärder mot Saudiarabien.

– Det vore idiotiskt, hävdar han och hänvisar till de affärsavtal med saudierna som redan finns och en stor överenskommelse om försäljning av militär utrustning som just nu förhandlas och som ger arbetstillfällen i USA.

– Amerika först, påpekar presidenten.

Trump har tidigare sagt att om USA inför sanktioner mot Saudiarabien så innebär det bara att andra länder, som Kina, drar fördel av det nya läget.

Donald Trump talar som affärsmän brukar göra då politiker överväger att införa sanktioner och förbud mot att handla med länder som har, det som brukar kallas, ett demokratiskt underskott och som inte respekterar mänskliga rättigheter.

På det sättet är det ärligt att redovisa de krassa ekonomiska överväganden som styr mycket av affärsverksamheten till en nation som Saudiarabien. Men Trump är inte längre i första hand affärsman utan politiker och USA:s president. Han får därför svidande kritik, inte bara av demokraterna, utan också från trogna republikanska allierade som senatorn Lindsey Graham som anser att Saudiarabien på något sätt måste utsättas för en amerikansk reprimand.

Men Trump ser inte endast Saudiarabien som en viktig handelspartner utan också som en viktig länk i bekämpandet av Iran som USA genomför tillsammans med Israel.

Till detta kommer att Trump personligen har investerat mycket prestige i kontakten med Saudiarabien. Hans rådgivare, svärsonen Jared Kushner, övertygade honom om att göra sitt första statsbesök som president I Saudiarabien där han mottogs på ett storstilat sätt av den åldrige och sjuklige kungen och den verklige makthavaren kronprins Mohammed bin Salman. Kushner har skapat en nära kontakt med MBS och sägs ha omfattande kontakt med kronprinsen om både Israel-Palestinakonflikten, Iran och kriget i Jemen.

Men sanktioner är inte bara presidentens sak utan kongressens. Exakt hur styrkeförhållandet ser ut när det gäller Saudiarabien är oklart efter mellanårsvalet. Men Lindsey Graham signalerar den republikanska ståndpunkten att mänskliga rättigheter inte är underordnade affärsöverenskommelser. Det är samma inställning som en majoritet bland demokraterna har. Frågan ligger dock för tillfället på is eftersom USA i praktiken har stängt de närmaste dagarna då den viktigaste familjehögtiden Thanksgiving firas. Alla kongressledamöter och senatorer har lämnat Washington liksom presidenten som tillbringar långhelgen på sin egendom Mar-a-Lago i Florida. Den nyvalda kongressen inleder sitt arbete i januari och det är osäkert om sanktionsfrågan hinner ventileras ordentligt innan den långa julledigheten inleds och i praktiken inte avslutas förrän den nya kongressen svärs in.

Men kritiken mot Donald Trump är omfattande av skälet att han inte sätter mänskliga rättigheter och pressfriheten före de affärsförbindelser som styrt hans syn på världen under hela hans förutvarande yrkesliv.

– Vi måste agera och visa vilken nation USA är, säger senatorn Lindsey Graham. Presidenten har helt enkelt en felaktig inställning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.