Presidenten: Gör ni motstånd skjuter polisen ner er

Filippinernas hårdföre nye president Rodrigo Duterte pekar ut över 30 politiker, tjänstemän och domare som knarkhandlare. Duterte säger också att han struntar i mänskliga rättigheter. – Om ni gör det minsta motstånd beordrar jag polisen: Skjut dem, säger Rodrigo Duterte i ett tal.

ANNONS
|

Redan i valrörelsen i våras väckte Duterte uppseende världen över med sina aggressiva utspel mot i första hand brottslighet, och den linjen fortsätter han med nu när han har tillträtt.

– Rättsprocesser har ingenting med min mun att göra, säger han i ett tal till militärer i Davao.

– Det här är ingen rättegång, här finns inga advokater, fortsätter han, och rabblar sedan upp namnen på de utpekade knarkbaronerna.

Pekar ut politiker som knarkbaroner

Bland de namngivna finns högt uppsatta regionala politiker, som nu får sina livvakter och vapenlicenser indragna. De uppmanas att snarast överlämna sig till rättvisan.

Att våldet stöds från högsta ort får samtidigt många att reagera. Det katolskt dominerade Filippinerna får inte bli ett "dödens fält", kommenterar ärkebiskop Socrates Villegas, ordförande i landets inflytelserika Biskopsmöte.

ANNONS

– Jag är människa. Det räcker för att få mig att ställa mig upp och säga: Nu får det vara nog, säger han i ett budskap som lästs upp på alla katolska mässor i hans stift norr om Manila.

Struntari mänskliga rättigheter

– Jag bryr mig inte om de mänskliga rättigheterna, tro mig,sa Duterte under lördagen enligt officiella filippinska källor.

Vidare sa presidenten att han erbjuder soldater och poliser hans ”officiella och personliga garanti” för immunitet mot åtal för mord i samband med deras tjänsteutövning.

Enligt kritiska människorättsgrupper har över 800 misstänkta brottslingar skjutits ihjäl av polis, milis och andra väpnade grupper sedan Duterte valdes till president den 9 maj.

ANNONS