Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski (till höger) bredvid kongressens talman Luis Galarreta.

Presidenten överlevde – kan ha lovat benåda

Perus korruptionsanklagade president vann med nöd och näppe en omröstning om hans politiska framtid. Nu säger en kongressledamot att Pedro Pablo Kuczynski, för att vinna det avgörande stödet, lovat frige landets tidigare auktoritäre ledare Alberto Fujimori.

- Kravet på att göra presidentposten vakant på grund av "moralisk oduglighet" har inte godkänts, säger Luis Galarreta, talman i kongressen.

Förslaget om att sparka Pedro Pablo Kuczynski fick 79 röster för, 19 emot och 21 nedlagda röster. Minst 87 röster krävs för att ställa presidenten inför riksrätt.

Kongressledamoten Cecilia Chacón, som representerar oppositionspartiet Fuerza Popular, säger att Kuczynski överlevde omröstningen genom att lova några av ledamöterna att Alberto Fujimori, Perus president 1990–2000, ska benådas. Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för människorättsbrott och korruption.

Kravet på Kuczynskis avgång kom sedan den brasilianska byggjätten Odebrecht vittnat om att man betalat ut miljontals kronor till företag som ska ha ägts av Kuczynski. Presidenten har tidigare förnekat kopplingar till bolaget och hävdar att det inte finns några oegentligheter i betalningarna.

Sedan företrädare för Odebrecht förra året gick med på att avslöja detaljer i det system av mutor som använts i världsdelen för att få lukrativa byggkontrakt har härvan skakat en rad länder i Latinamerika. I Peru drivs redan rättsprocesser mot två tidigare presidenter. Den ene, Ollanta Humala, sitter fängslad i väntan på rättegång, medan den andre, Alejandro Toledo, har begärts utlämnad från USA.

Anklagelser finns även mot den nuvarande ledaren för högeroppositionen, Keiko Fujimori, dotter till Alberto Fujimori.