President i ett nytt USA

Med en knuten näve hälsade Donald Trump sina jublande anhängare sedan han svurit eden som president. – Tillsammans skall vi bestämma USA och världens färdväg under lång tid, sade han.

ANNONS
|

Regnet började ösa ned just när Trump började tala.

– Vi ger makten tillbaka till er, till folket, sade han.

Trump gick i sitt installationstal till generalattack mot etablissemanget i Washington och anklagade de styrande för att ha tagit makten på vanligt folks bekostnad.

– Det är ert land, sade han. Det handlar inte om vilket parti som kontrollerar makten utan om folket kontrollerar makten.

Han lovade att de bortglömda människorna i USA inte är bortglömda längre. Han prisade sina väljare som han kallade en rörelse som krävde förändring. Han talade också om de legitima krav som människor har – jobb, säkra områden att bo på utan kriminella, narkotika och gäng som berövar vanliga människor deras liv.

ANNONS

Trump sade att USA försvarat olika länders gränser men inte sina egna. Han anklagade också tidigare politiker för att ha gjort andra länder rika medan den egna infrastrukturen är under all kritik. Han talade om amerikaner som övergivits sedan företag lämnat USA och börjat producera utomlands.

– Men det är över nu, försäkrade han. Från och med idag kommer en ny vision att leda oss. Från och med idag kommer det att handla om USA först.

Och han tillade:

– Jag skall kämpa för er till mitt sista andetag och kommer inte att svika er.

Trump försäkrade att USA skall byggas upp med ny infrastruktur och sade att varje land har rätt att sätta den egna nationens intressen först.

– Vi skall se till att radikal islamism och terrorismen utrotas från hela världen.

Det är patriotismen som Trump anser skall vara vägledande.

– När Amerika är enat är Amerika helt ostoppbart, sade han och påminde att Gud, militären och polisen kommer att kunna hålla USA tryggt. Vi har samma patriotiska blod och saluterar samma flagga.

– Vi kommer inte längre att tåla politiker som konstant talar om problem men inte gör något åt dem.

Donald Trumps nationalistiska tal innehöll inga utsträcka händer eller förhoppningar om att USA skall enas. Trump har skrivit talet själv.

ANNONS

De första reaktionerna var positiva från republikanerna men möttes med förvåning av demokraterna som förväntat sig ett nedtonat tal sedan han svurit eden. Talet uppfattas snarast som en stridssignal.

Donald Trump hade inga uppskattande ord om alla tidigare presidenter som var på plats, förutom om Barack Obama som han tackade för en smidig maktöverlämning. Hans egen familj stod intill honom när han svor eden som förestavades av chefsdomaren i Högsta Domstolen. Mycket av installationen präglades – som traditionen bjuder – av religiösa inslag. Trump inledde installationsdagen med en gudstjänst i St Johns kyrka vilket också är tradition.

Som vanligt fanns även första damens kläder i fokus. Melania Trump bar en ljusblå klänning med kappa i samma tyg och håret uppsatt.

Flera hundra tusen hade samlats på den öppna platsen The Mall framför Capitoliums trappa där Trump svor eden. Det var betydligt färre än vid Barack Obamas installation. Men att jämföra republikanska och demokratiska presidenter är orättvist. Washington är en demokratisk stad och demokratiska presidenter brukar mötas med acklamation i huvudstaden. Donald Trump är dessutom en mycket splittrande ny president med bara dryga 40 procent i uppskattning. Det är en rekordlåg siffra.

Men i folkhavet var entusiasmen desto större. Bristen på artister som ville ställa upp kompenserades av musik med Rolling Stones, Beatles, Elvis och Tina Turner.

ANNONS

Lisa Dyer och Regina Cahill var uppe i gryningen med barnen för att få bra platser som inte krävde biljetter på The Mall.

– Vi vet inte om vi kommer att se så mycket, sade Lisa och Regina när de lämnade hotellet i gryningen. Men vilken upplevelse för barnen. Något som de kan ta med sig resten av livet.

Men på plats var de desto lyckligare:

– Vilken känsla!

Brian Provencher hade inte svårt att övertyga familjen Jeanette, Kaley och Kalynn Kidwell att resa från Florida.

– Vi uppelever historia, säger han. Vilken dag!

Janette håller med:

– Det är en stor dag både för oss och USA. Trump kommer att bli en mycket bra president.

Men Dave, som lyckats få med sig ett protestplakat genom säkerhetskontrollen, håller inte med.

– Trump är en fascist, säger han men drar sig tillbaka när några män med röda Trumpkepsar närmar sig.

– Stick någon annanstans.

– Aldrig i livet.

Donald Trumps första timme som USA:s president ägnades åt lunch i kongressen och följdes av kortegen som förde honom till Vita huset.

Barack Obama lämnade omedelbart efter installationen Washington i helikopter för den korta färden till Andrews Airforce base och vidare färd till Palm Springs i Kalifornien. Paret Trump vinkade av paret Obama.

ANNONS

Den avgående vicepresidenten Joe Biden reste med vanligt tåg tillbaka till sitt hem i Delaware.

ANNONS