Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

President Donald Trump ställs inför riksrätt

I dag blev det klart att den amerikanska presidenten Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt en andra gång. Efter en flera timmar lång debatt där ledamöterna lade fram sina åsikter röstades ett åtal igenom i representanthuset.

Representanthuset samlades klockan 15 svensk tid för att debattera frågan om riksrätt. Flera timmar senare var det dags att rösta. Det såg redan innan omröstningen ut som att man skulle kunna väcka riksrättsåtal mot Trump, då Demokraterna har majoritet i kammaren. Och det var också så det blev.

Som väntat röstade de demokratiska ledamöterna för ett åtal, de fick också med sig tio republikaner. Nu kommer åtalet att lämnas över till Mitch McConnell, republikanernas majoritetsledare i senaten.

Donald Trump är den förste presidenten i landets historia som ställs inför riksrätt två gånger. Senast var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande presidenten Joe Bidens son. Han friades då av senaten.

LÄS MER: Nedräkning med människojakt, mobilisering och militärvarning

Senaten nästa

Den här gången anklagas Trump för anstiftan till uppror efter stormningen av Kapitolium förra veckan. Men att presidenten, bara dagar innan han lämnar Vita huset, skulle fällas, ser i nuläget inte särskilt troligt ut.

Senaten, som nu tar emot åtalet, agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av senatorerna röstar för att han är skyldig, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot partiets president.

En av de republikaner som redan innan omröstningen ställde sig bakom ett åtal var partiets tredje högst rankade ledamot i kammaren, Liz Cheney.

LÄS MER: Analys: Trump fortsätter att förneka – nu går demokraterna vidare

"En president i USA har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi", säger Cheney i ett uttalande, med hänvisning till Trumpanhängarnas attack mot landets parlament.

Bland övriga republikaner som stödjer den linjen finns John Katko från New York, Adam Kinzinger, en känd Trumpkritiker från Illinois, och Fred Upton från Michigan.

Ingen republikansk ledamot i representanthuset stödde det första riksrättsåtalet mot Trump 2019 och när det blev dags för kongressens andra kammare, senaten, att fälla ett avgörande var det endast en av partiets senatorer, Mitt Romney, som röstade för att döma presidenten.

Denna gång har det kommit signaler om att fler senatorer kan rösta emot Trump, men hittills inte i närheten av det antal som krävs för fällande dom.

LÄS MER: Demokraternas anklagelser som kan ställa Trump inför rätta

Avstår 25:e tillägget

Representanthuset har också manat vicepresident Mike Pence och regeringen att avsätta presidenten om denne anses oförmögen att sköta sitt ämbete.

Men enligt Pence är det inte aktuellt att åberopa det så kallade 25:e tillägget i konstitutionen.

"Jag tror inte att en sådan åtgärd ligger i vår nations intresse eller är förenlig med vår konstitution," skriver Pence i ett brev till Demokraternas ledare i representanthuset, talman Nancy Pelosi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.