Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Joe Biden försöker bryta dödläget inom sitt parti om reformpaket.
USA:s president Joe Biden försöker bryta dödläget inom sitt parti om reformpaket. Bild: Susan Walsh/pool via AP/TT

President Biden föreslår nedbantat insatspaket

USA:s president Joe Biden är övertygad om att ett nytt förslag på stora sociala och infrastrukturella satsningar kan få stöd i kongressen.
Förslaget på 1 750 miljarder dollar är kraftigt nedbantat.
Konservativa demokrater är nu beredda att stödja paketet.

President Biden sade att förslaget är "historiskt". Men han konstaterade samtidigt i ett framträdande på torsdagen att han fått backa från ett tidigare förslag på grund av motsättningar i USA:s kongress – och inom det egna partiet.

– Ingen kan få allt vad de vill. Det gäller även mig, sade han enligt The New York Times och erkände att motståndet inom det egna partiet Demokraterna varit stort.

– Men alla har kommit ombord. Det är en bra dag, fortsatte Biden när han talade med reportrar i Washington DC.

Biden visade upp sig med representanthusets talman Nancy Pelosi, också hon demokrat, inför offentliggörandet av det nya förslaget. Därmed ville Biden visa att han förankrat kompromisslösningen.

Beskedet kom också strax före Bidens avresa till Europa, till viktiga G20-mötet i Rom och COP26 i Glasgow. Presidenten hoppades innerligt att få till ett slut på utdragna och uppslitande förhandlingarna inom det egna partiet.

Klimat och barn

Det tidigare förslaget var på omkring 3 500 miljarder dollar, investeringar som öronmärks för infrastrukturella satsningar, insatser för klimatomställning och sociala satsningar på bland annat barnomsorg.

Biden ägnade torsdagsmorgonen åt att övertyga partikamrater att rösta för förslaget. Demokraternas knappa övertag i kongressen kräver att nästan samtliga partikamrater röstar för förslaget.

I senaten är mandatfördelningen 50–50 mellan Demokraterna och Republikanerna. Vicepresident Kamala Harris har där utslagsröst.

Men Bidens problem är att en grupp på vänsterkanten bland Demokraterna i representanthuset kräver att det sociala reformpaketet behandlas i kongressen ifall man ska godkänna ett parallellt paket på drygt 1 000 miljarder dollar för rena infrastrukturella satsningar.

Oklar utgång

Det parallella så kallade hårda infrastrukturpaketet har redan godkänts av senaten.

Det nedbantade förslaget kan innebära att Demokraterna kan enas om att godkänna de båda paketen. Tecken på detta kom från två ledande senatorer, Kyrsten Sinema från Arizona och Joe Manchin från West Virginia. Signalerna från kritikerna i representanthuset var mer otydliga.

Manchin sade sent på torsdagen att prislappen på 1 750 miljarder dollar inte var för hög för honom, och att den var "framförhandlad", enligt Reuters. Därmed kan hindren i senaten vara avklarade.

Gruppen av motståndare i representanthuset, på vänstersidan inom partiet, var mer försiktiga och sade att de ville se det slutgiltiga förslaget innan de tar ställning.

I Bidens nya plan ingår 555 miljarder dollar för energiomställningar, omkring 400 miljarder dollar för fri förskola för 3–4-åringar, 165 miljarder dollar i sjukförsäkringsinsatser samt 150 miljarder dollar till att bygga lägenheter åt låginkomsttagare, skriver BBC.

President Joe Biden med representanthusets talman Nancy Pelosi inför beskedet om nya satsningar.
President Joe Biden med representanthusets talman Nancy Pelosi inför beskedet om nya satsningar. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT