Premiärministern: ”Gud bevare kungen”

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss kallar drottningens död för en stor chock för nationen – och världen. Efter 70 år av ”Gud bevare drottningen” uttalar hon nu för första gången på över ett halvt sekel:
– Gud bevare kungen.

ANNONS
|

Klädd i svart stiger premiärminister Liz Truss ut från 10 Downing Street i London. Bara två dagar tidigare tog drottning Elizabeth II emot henne på Balmoral Castle i Skottland, där drottningen bad Liz Truss att bilda regering.

– Vi är alla förkrossade över nyheterna från Balmoral. Hennes majestät drottningens bortgång är en stor chock för vårt land och för resten av världen, inleder Liz Truss.

Hon säger att England och Storbritannien har vuxit och frodats under henne som drottning, och att hon var den klippa som moderna Storbritannien har vilat på.

– Vi är nu en modern, blomstrande och dynamisk nation. Genom vått och torrt har drottningen försett oss med den stabilitet och styrka vi behöver.

ANNONS
Drottning Elizabeth II välkomnade premiärminister Liz Truss i Balmoral Castle, bara två dagar innan hon gick bort.
Drottning Elizabeth II välkomnade premiärminister Liz Truss i Balmoral Castle, bara två dagar innan hon gick bort. Bild: Jane Barlow

Liz Truss påminner om att drottningen har regerat i 70 år, vilket gör henne till den längst regerande monarken i Storbritanniens historia, och att folket i gengäld älskade och beundrade henne.

– Hon var en inspiration för mig personligen och för många britter. Hennes hängivenhet till sin plikt var något att se upp till.

När Elizabeth blev drottning var det Winston Churchill som var premiärminister. Under de 70 år som har gått har totalt 15 personer innehaft ämbetet, med Liz Truss som den femtonde i raden.

Lämnar över till Charles

Premiärministern avslutade talet med att hylla tronarvingen, Elizabeths äldste son och före detta kronprins: Charles.

– I dag går kronan vidare, som den har gjort i mer än tusen år, till vår nya monark, vår nya statschef. Hans majestät kung Charles III.

– Tillsammans med kungens familj sörjer vi nu förlusten av hans mor och framöver måste vi stötta honom och hjälpa honom att bära detta vördnadsfulla ansvar som han nu bär åt oss alla.

I 70 år har talesättet varit ”God save the Queen”, ”Gud bevare drottningen”.

Den tiden är över.

– Den andra elisabetanska eran är nu förbi. Nu går vi in i nästa fas av vårt lands magnifika historia, precis som hennes majestät hade önskat. Genom att säga ”Gud bevare kungen.”

ANNONS

LÄS MER:Drottning Elizabeths liv i bilder

LÄS MER:Drottning Elizabeth II är död – så reagerar världen

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS