Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Premiärminister ber om ursäkt: Lyfte restriktioner för tidigt

Den kanadensiska provinsen Alberta har drabbats hårt av en fjärde covid-våg. På sjukhusens intensivvårdsavdelningar vårdas nu rekordmånga patienter för covid-19 och provinsens premiärminister ber om ursäkt för att man i somras lyfte coronarestriktionerna för tidigt, rapporterar Ekot.

– Det är nu tydligt att vi gjorde fel och för det ber jag om ursäkt, säger provinsen Albertas premiärminister Jason Kenney i en pressträff.

I mitten av sommaren lyftes alla coronarestriktioner i provinsen men nu införs flera restriktioner på nytt efter att ett nödläge har utlysts, uppger Ekot.

Läkare kan tvingas prioritera covidpatienter

Den fjärde virusvågen har lett till en krissituation på sjukhusen i provinsen. Enligt Ekot vårdas runt 200 patienter på sjukhusens intensivvårdsavdelningar med covid-19 vilket är den högsta siffran någonsin i provinsen. Läkare vittnar om ett svårt läge där de snart kan tvingas att prioritera mellan patienterna som är i behov av intensivvård. 90 procent av de som intensivvårdas är ovaccinerade.

I Kanada är närmre 70 procent av befolkningen fullvaccinerade men i Alberta är vaccinationsgraden bland den lägsta i landet, runt 60 procent.

Protester mot vaccinkrav

På måndag är det val i Kanada och den sittande premiärministern från Kanadas liberala parti, Justin Trudeau, har meddelat att hans regering skulle kräva vaccinering för byråkrater, transportarbetare och de flesta flyg- och järnvägsresenärer i hela Kanada i slutet av oktober, uppger BBC.

Hans främsta konservativa motståndare Erin O'Toole har motsatt sig förslaget och menar att man istället kan införa dagliga covidtester.

Vaccinationsfrågan har blivit en viktig del av partiernas valkampanjer och i Alberta har stora protester hållits mot vaccinationskrav och andra folkhälsoåtgärder.

I staden Calgary i Alberta samlades i söndags runt 2 000 personer för att stötta bland annat sjukvårdspersonal som motsätter sig vaccinkrav för arbetet. I delar av landet har man redan infört vaccinkrav sjukvårdspersonal.

I Quebec gick nyligen provinsens hälsominister ut och meddelade att de sjukvårdsarbetare som inte är fullvaccinerade innan mitten av oktober kommer den 15 oktober att bli avstängd från arbetet utan lön, skriver CBC.

LÄS MER: Nu måste covidläkare i USA fatta svåra beslut

LÄS MER: EU-länder i vaccinets världstopp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.