Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Pottränade kor ska minska jordbrukets klimatpåverkan

Forskare i Tyskland undersöker nu möjligheten att potträna kor i hopp om att minska nötkreaturens miljöpåverkan. Projektet har hittills varit framgångsrikt – 11 av 16 kalvar var lika lättränade som småbarn.

Kan du potträna ett barn kan du också potträna en kalv. Det var hypotesen en grupp forskare i Tyskland utgick ifrån när projektet satte i gång, något CNN var först med att uppmärksamma.

Potträningen, som passande nog döpts till ”MooLoo training”, började med att kalvarna placerades i en inhägnad som också fungerade som toalett. Varje gång de sedan urinerade gavs en belöning, exempelvis sockervatten eller krossat korn.

"Kort efter att de släppts ut igen återvände kalvarna till toaletten för att få fler belöningar, men de lärde sig snabbt att de inte skulle få något om de inte urinerade”, säger Neele Dirksen till CNN, en av författarna till studien. Att bara gå på toaletten lönade sig alltså inte – behoven behövde uträttas om sötsakerna skulle ges.

LÄS MER: Nästa sommar kan bli den sista för Välens höglandsboskap

Spelade musik och sprutade vatten

För att vidare uppmuntra djuren att använda toaletten kom forskarna på sätt att ”straffa” kalvarna om de i stället släppte sin avföring i hagen.

Först utrustades djuren med hörlurar som spelade ”ett mycket obehagligt ljud” varje gång de släppte sig i det fria. Detta hade föga effekt på korna, som inte verkade bry sig särskilt mycket om det högljudda störningsmomentet.

”Vi trodde att detta skulle funka som bestraffning”, sade djurpsykologen och medförfattaren Jan Langbein till CNN. ”I slutändan gick det i stället fint att spruta lite vatten på kalvarna, som ett milt, avskräckande medel”, fortsatte Langbein.

Efter tio dagar hade forskningslaget lyckats träna 11 av 16 kalvar att använda ko-toaletten i stället för hagen. Resultatet innebär att kalvarna, på ett ungefär, var lika lätta att potträna som bebisar – något som gläder Langbein. Enligt CNN hoppas han att all världens kor ska kunna använda toaletter ”inom några år.”

LÄS MER: Rött kött inte längre värsta klimatboven – räkan tar över

Kan leda till minskad klimatpåverkan

Om potträning av kalvar och kor blir praxis i framtiden kan det leda till en minskad påverkan på miljön. Enligt studien står lantbruk för störst andel av världens totala ammoniakutsläpp, och boskapsuppfödning står självt för hälften av den siffran.

Även om kornas avföring inte är en växthusgas i sig uppstår problemen när det blandas med jorden. Väl där omvandlas avföringen till lustgas, en av de värsta växthusgaserna. Enligt Sveriges Miljömål, som är en del av Naturvårdsverket, står den svenska jordbrukssektorn för det mesta av vårt lands lustgasutsläpp.

Om kor i stället utför sina behov i en inhägnad, där avföringen snabbt kan tas om hand på ett miljövänligt sätt, hoppas forskarna att jordbrukssektorns klimatavtryck reduceras.

LÄS MER: Miljön stor vinnare i coronapandemins fotspår

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.