Poströster skapar osäkerhet inför valet

Amerikanerna röstar brevledes och i förtid som aldrig förr. Det ställer nya krav på valsystemet och på det amerikanska postverket USPS. Enligt president Donald Trump kan poströster användas för att manipulera valet men experter menar att systemet är säkert.

ANNONS
|

Det amerikanska valet kommer att slå rekord i hur många som på olika sätt väljer att lägga sin röst i förtid. Över 93 miljoner människor har redan röstat i förtid.

Donald Trump har flera gånger sagt att valet kommer kunna manipuleras genom poströster, bland annat i den första debatten med Joe Biden.

– Det kommer vara ett bedrägeri utan motstycke, sa presidenten då.

Över 84 miljoner amerikaner har hittills röstat i förtid.
Över 84 miljoner amerikaner har hittills röstat i förtid. Bild: John Locher

Bland annat har Donald Trump pekat på ett antal händelser, som att en brevbärare ska ha dumpat röstsedlar i en container i New Jersey eller att vicepresidenten Mike Pences namn saknades på 400 röstsedlar i Michigan, som tecken på att systemet kan användas för bedrägeri.

ANNONS

Utländsk inblandning

Donald Trump menar att poströsterna också kan manipuleras av främmande makter, som Ryssland och Kina. I somras sa Donald Trump att valet kan bli den största valrelaterade katastrofen i historien.

– Ni brukar gilla att prata om Ryssland och Kina och andra ställen, de kommer kunna förfalska valsedlar. De kommer att göra vad som än behövs, sa Donald Trump under en presskonferens i Vita huset i somras.

Men, enligt flera talespersoner för olika amerikanska underrättelsetjänster, finns det inget som tyder på att andra länder försöker påverka valet genom poströster.

Risk att röster underkänns

Eftersom poströstande kommer genomföras i en tidigare oprövad omfattning finns det samtidigt risk för andra problem. Det finns uppskattningar att så mycket som en procent av poströsterna i det amerikanska valet kanske inte kommer att räknas. Det kan handla om röster som kommer in för sent, signaturer inte matchar tidigare signaturer eller att röstsedeln är fel ifylld. Barry Burden, professor i statsvetenskap på University of Wisconsin-Madison, är en av dem som varnat för riskerna med att rösta brevledes.

– Det är en olyckligt situation när röster avvisas. Det är en verklig risk som väljare tar. Jag tror inte de flesta väljare skulle gilla oddsen om de kände till dem, sägen han till NBC.

ANNONS

LÄS MER:Oklart om Whitneys röst räknas

LÄS MER:Ett valsystem som kan gynna eller missgynna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS