Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den brittiska premiärministern Theresa May gör ett blixtförsök att samla stöd för sitt brexitavtal. Bild från torsdagen.

Positiva tongångar när May tar ny sats

Theresa May gör ett sista försök att väcka liv i sitt framförhandlade brexitavtal. Det nordirländska vågmästarpartiet DUP meddelar att det förs lovande samtal med regeringen.

May hoppas få till stånd en ny omröstning under nästa vecka och formulerar ett ultimatum till angelägna brexitanhängare: Stöd mitt avtal, annars kan utträdet skjutas upp till sommaren eller kanske längre än så.

Vissa skeptiker, som den tidigare brexitministern David Davis, har redan bytt sida och ställt sig bakom det avtal som ratats två gånger om med stor marginal.

Om May dessutom får med sig det nordirländska unionistpartiet DUP – vars tio parlamentariker ger hennes konservativa regering dess underlag – ökar hennes chanser ytterligare för att det ska bli tredje gången gillt i parlamentet.

"Gjorts framsteg"

- Vi hade bra samtal i dag. Dessa samtal kommer att fortsätta, säger den vice DUP-ledaren Nigel Dodds, efter möten med regeringen i London, och tillägger att det har gjorts framsteg.

- Vi vill inte lämna utan ett avtal, men mycket kommer att hänga på vad regeringen kan göra för att leverera de garantier som krävs.

Dodds reser till Nordirland över helgen, men återvänder till London på måndag.

I tillägg till DUP kommer premiärministern dock behöva övertyga många fler av sina partikamrater. Men för en del av dessa är den stora stötestenen just att nå en tillfredställande lösning för gränsen på den irländska ön.

Röstar senast onsdag

I veckans vändningar sade parlamentet nej till möjligheten att landet lämnar EU utan att avtal. Det sade ja till att regeringen ska be EU om att skjuta fram utträdesdatumet från den 29 mars.

Theresa May vill att en förlängning ska sträcka sig som längst till den sista juni. Det kräver att hon får med sig 75 tidigare skeptiska parlamentsledamöter i en ny omröstning, som hålls senast på onsdag.