Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Portugals förre premiärminister och FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres tog ledningen i den första omröstningen om vem som ska bli ny FN-chef. Men flera omröstningar väntas innan resultatet är klart. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Portugis leder race mot FN-toppen

Portugals förre premiärminister António Guterres har tagit ledningen i kampen om jobbet som FN:s generalsekreterare. Men fortfarande finns utrymme för överraskningar. Kanske får FN för första gången ett kvinnligt överhuvud?

Representanter från säkerhetsrådets 15 medlemsländer träffades under fredagen för en andra omröstning om vem som ska ta över chefsjobbet från Ban Ki-Moon. Liksom i den första omgången gick det bäst för FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres, uppger diplomater, men det är långt ifrån säkert att det kommer att fortsätta så.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt fredsforskaren Peter Wallensteen vid Uppsala universitet kan länder som Ryssland och Kina komma att motsätta sig en kandidat som kommer från ett Natoland som Portugal.

Diplomatisk utmaning

- Normalt sett brukar den som börjar bra, fortsätta bra. Men om till exempel Ryssland inte vill ha en person från Nato så kan de stoppa honom, säger Wallensteen som är professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

- Guterres största diplomatiska problem är att få Ryssland att acceptera honom

Flera kandidater har sagt att resultaten i den andra omröstningen kommer att avgöra om de fortsätter att kandidera. En av de tolv ursprungliga kandidaterna har redan hoppat av: den tidigare kroatiska utrikesministern Vesna Pusić som fick lägst poäng i första omgången.

Ingen av de hittills åtta generalsekreterarna har varit kvinna, vilket flera länder nu hoppas att det ska bli ändring på. Peter Wallensteen ser fram emot att se hur det går för de kvarvarande fem kvinnliga kandidaterna i fredagens omröstning.

Gott om kvinnor

- Det är fortfarande mest män i FN-systemet, vilket är tråkigt. Men den här omröstningen har underminerat det fåniga argumentet att det inte skulle finnas några lämpliga kvinnliga kandidater. Det finns det ju gott om, säger han.

- Vinner inte en kvinna den här gången, är jag övertygad om att en kvinna vinner nästa gång.

Fler röstomgångar väntas under de kommande veckorna innan rådet kommer överens om vem som ska nomineras till jobbet. Ett slutligt beslut väntas i oktober.