Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Popcorn nyttigare än frukt

Att popcorn är nyttigare än chips eller ostbågar är väl känt. Nu visar amerikansk forskning att popcorn även är nyttigare än frukt och grönsaker.

Det är forskare vid University of Scranton i Pennsylvania, som funnit att popcorn innehåller mer antioxidanter än vissa frukter och grönsaker.

- Om man ser till fibrer och nivåerna av antioxidanter är popcorn kungen av snacks, säger Joe Vinson, professor i kemi vid University of Scranton till CBS News.

Professorn och kemistudenten Michael Coco analyserade fyra olika varumärken med popcorn, micro-popcorn och luftpoppade och kom fram till att en portion kan ge upp till 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn och mängder med antioxidanter.

Framför allt handlar det om så kallade polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan förhindra vissa typer av cancer, som gör popcorn nyttiga.

- Alla vet att grönsaker innehåller antioxidanter, men ingen har tittat på vad popcorn innehåller, säger Joe Vinson, och konstaterar att skalen än nyttigare än det "vita fluffet".

När polyfenoler späds i vatten förlorar det i hälsofördelar. Frukt och grönsaker kan innehålla upp till 90 procent vatten, medan popcorn bara innehåller 15 procent vatten.

Joe Vinson tycker dock inte att man ska slopa frukt och grönt till förmån för popcorn. Än återstår nämligen att undersöka hur mycket polyfenoler som går ut i kroppen efter att man ätit popcorn.

Att dränka popcornen i smör och salt gör dem mindre hälsosamma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.