Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inför avfärden har Mike Pompeo sagt att han kommer att ”påminna alla om att alla röster inte har räknats”. Bild: Jacquelyn Martin
Inför avfärden har Mike Pompeo sagt att han kommer att ”påminna alla om att alla röster inte har räknats”. Bild: Jacquelyn Martin

Pompeo besöker länder som gratulerat Biden

I efterspelet till presidentvalet i USA reser utrikesminister Mike Pompeo till sju länder som, händelsevis, har gratulerat Joe Biden till segern.

Mike Pompeo är lojal mot presidenten och sa i tisdags, om än med ett leende som kunde tolkas som att det var ett skämt, att han trodde – tvärtemot vad det preliminära valresultatet visar – att det blir en lugn övergång till en ny Trumpadministration.

För det har han fått skarp kritik samtidigt som hans departement anklagas för att på uppmaning av presidenten inte ha vidaresänt gratulationer från utlandet till Joe Biden.

I turbulens och fortsatt rösträknande, och med rekordsiffror över coronapandemins spridning i USA, åker utrikesministern på fredagen på en tio dagar lång resa till Frankrike, Turkiet, Georgien, Israel, Förenade Arabemiraten, Qatar och Saudiarabien.

Samtliga dessa länder har, till skillnad från Vita huset och vad som förefaller vara en majoritet av de republikanska senatorerna, gratulerat Joe Biden till segern.

I Paris ska Pompeo möta president Emmanuel Macron, som skrev i söndags: ”Amerikanerna har valt sin president. Gratulationer Joe Biden och Kamala Harris! Vi har mycket att göra för att komma över dagens utmaningar. Låt oss arbeta tillsammans!”

Erdogan hälsade till tillträdande presidenten

I Istanbul möter Pompeo den ekumeniske patriarken av Konstantinopel för samtal om religiösa frågor i Turkiet och i regionen och amerikanen väntas betona USA:s starka hållning till religiös frihet runt om i världen. Det är ett känslig ämne under president Recep Tayyip Erdoğan. Men han hälsade i tisdags till den tillträdande presidenten och vicepresidenten och var, enligt Reuters, fast besluten att fortsätta arbeta nära den amerikanska administrationen under den kommande perioden.

I Tbilisi kommer Pompeo i sina mötet på toppnivå att uttrycka sitt stöd för landets suveränitet och territoriella integritet. Till saken hör att landet har två självstyrande utbrytarrepubliker som inte skulle klara sig utan ryskt ekonomiskt och militärt stöd. Den georgiske premiärministern Giorgi Gacharia skrev i söndags:

”På folkets vägnar gratulationer till den valde presidenten Joe Biden, en vän till Georgien sedan lång tid, och den valda vicepresidenten Kamala Harris. Vi ser fram emot att fortsätta att ytterligare stärka det strategiska partnerskapet mellan USA och Georgien.”

Netanyahu ser fram mot samarbeta med Biden

I Israel väntar samtal om den amerikanska fredsplanen (som förkastas av palestinierna) och ”våra gemensamma ansträngningar för att möta Irans ondartade aktiviteter”. Premiärminister Benjamin Netanyahu beundrar Trump, men i söndags skrev israelen: ”Joe, vi har haft en lång och varm personlig relation i snart 40 år, och jag vet att du är en stor vän till Israel. Jag ser fram emot att arbeta med er båda för att ytterligare stärka den speciella alliansen mellan USA och Israel.

Från Förenade Arabemiraten och Qatar har ledare också skickat hälsningar till Biden och Harris för att ha vunnit valet och med förhoppningar om att stärka ”ett starkt historiskt partnerskap”.

I Saudiarabien möter Pompeo kronprins Mohammed bin Salman, nära knuten till Trump och en stor vapenkund. Kung Salman och kronprinsen kom under söndagen med gratulationer till Biden och Harris och betonade, enligt statlig saudisk media, ländernas ”nära historiska relationer”.

Tidigare i år reste Mike Pompeo runt i skytteltrafik i Asien för att skapa en enad front mot Kina. Nu, inför sin nya resa, varnar USA för att fler sanktioner kan införas efter att fyra prodemokratiska ledamöter fråntagits sina platser i det lokala parlamentet och därmed stryper demokratin ännu mer med de nya kinesiska säkerhetslagarna.

Kina tas upp under resan, men amerikanen kommer inte heller att kunna undvika valet. Inför avfärden har Mike Pompeo sagt att han kommer att ”påminna alla om att alla röster inte har räknats”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.