Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pompa och ståt när britter firar

Britterna må vara reserverade men de kan konsten att fira ordentligt.

Ingen slår oss när det gäller pompa och ståt, konstaterar de brittiska tidningarna dagen efter det kungliga bröllopet.

Det hette att det skulle bli ett modest bröllop med tanke på hur den kärva brittiska ekonomin slår mot britterna. Men med 1 900 gäster, en miljon människor på Londons gator och kanske så många som två miljarder tv-tittare världen över blev det i stället det största kungliga fyrverkeriet sedan Charles och Diana gifte sig för 30 år sedan.

Om Kate inte redan insett vad hon gett sig in på så blev bröllopsdagen en tydlig fingervisning om hennes nya liv som kunglig. Hon kommer aldrig mer att kunna röra sig fritt utan att vara övervakad och igenkänd.

Kanske bidrog den insikten till att brudens leende såg aningen stelare ut än hos en normalnervös brud.

Kyss igen!

Förhoppningarna om att Kate och William ska säkra det brittiska kungahusets popularitet tog sig uttryck nedanför balkongen till Buckingham Palace där åskådarna fick de nygifta att kyssas inte bara en gång utan två.

Hade det inte varit för Williams bror Harry hade det minutiöst planerade arrangemanget nästan blivit helt humorbefriat. Men Harrys spexande inne i kyrkan och ute på balkongen fick både hertigparet av Cambridge och åskådarna att skratta.

Utanför protokollet

Harry stod också för överraskningen som fick brudparet att ta en liten sväng utanför protokollet:

När det offentliga firandet är över vägrar folkmassan att gå hem. Då kör en blå Aston Martin dekorerad med ballonger, blårödvita band ut från slottet. Nygifta, står det på nummerskylten. Vid ratten sitter en betydligt mer avspänd William och Kates slöja fladdrar lätt när de glider fram.

Bilden som sitter i de brittiska tidningarna dagen efter visar inte bara ett ungt lättat brudpar, glada över att få en liten stund för sig själva. Den visar också en blivande kung och drottning.