Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jaroslaw Kaczynski är partiledare för konservativa och EU-skeptiska Lag och rättvisa (PIS), som dominerar Polens regeringskoalition. Arkivfoto.
Jaroslaw Kaczynski är partiledare för konservativa och EU-skeptiska Lag och rättvisa (PIS), som dominerar Polens regeringskoalition. Arkivfoto. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polsk ilska över "utpressning" från EU

Polen öppnar för att blockera EU:s långtidsbudget och coronastöd som följd av EU-kritiken mot den rättsstatliga och demokratiska utvecklingen i landet.

– Om hoten och utpressningen fortsätter så kommer vi med fast hand att försvara Polens intressen, säger vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski i en polsk tidningsintervju som publiceras på onsdagen, enligt nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

EU-kommissionen driver flera mål mot den polska regeringens förändringar inom rättsväsendet och uttalade även färsk kritik i en ny årlig rapport som presenterades för två veckor sedan. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har också dragit in bidrag till polska städer som utropat sig till hbtq-fria zoner.

– Vi utsätts för försök att ta över vårt självbestämmande, till och med på kulturområdet. Vi kommer att försvara vår identitet, säger Kaczynski till tidningen Polska Codziennie.