Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Venstres ordförande Lars Løkke Rasmussen blir med all sannolikhet Danmarks statsminister.

Politiskt spel väntar i Danmark

Venstres Lars Løkke Rasmussen får i uppdrag av drottningen att bilda en ny dansk regering - trots ett katastrofval. Förfrågan kom sedan Helle Thorning-Schmidt (S) meddelat den gamla regeringens avgång. Dansk Folkepartis spel om makten har börjat.

Drottning Margrethe vände sig till Løkke Rasmussen på fredagseftermiddagen för att be honom att bilda en ny regering. Venstres ledare kallade till sig samtliga partier i Folketinget till förhandlingar i Christiansborg redan på lördagen för att sondera förutsättningarna för en regeringsbildning.

Läs också: Björklund: Både glad och bekymrad

Under tiden ser Danmark en dag med ett helt nytt politiskt läge. Rött ska bli blått. Valaffischerna plockas ned, molnen är tunga och det duggregnar. TT:s utsände mötte danska väljare vid Nørreport station i Köpenhamn.

- Förstår du hur många som vill flytta till Sverige nu?

Maria Martinez berättar om vilka reaktioner hon mött efter valresultatet.

- Dansk Folkeparti (DF) är alltför våldsamt i sina uttalanden. Men jag är inte så impulsiv att jag gör något så drastiskt som att flytta från landet, säger hon.

- Men det är verkligen skrämmande att DF har fått ungefär var fjärde röst i Danmark, säger väninnan Michala Krebs.

För Helena Kümler har Danmark möjlighet att bli ett bättre land nu.

- Jag är otroligt glad för maktskiftet. Helle Thorning-Schmidt (S) lovade en massa saker som inte kunde hållas. Nu behöver vi förnyelse. Jag skulle bli besviken om Dansk Folkeparti inte får några ministerposter, säger hon till TT.

Fest hos DF

Champagnen bubblade i glasen och det var milt sagt "hygge" på valvakan hos invandringsfientliga Dansk Folkeparti. Kanske var det kaféborden med röd-vit-rutiga dukar som gjorde det. Eller trubadurens danska visor som fick partivännerna att dansa spontant.

"You'll never walk alone" sjöng partiledaren Kristian Thulesen Dahl då han gjorde entré och omringades av ett hav av pressfotografer. Valets stora segrare. Eller "Kung Tulle" som vissa anhängare kallar honom.

Men den stora frågan är hur det kommer att gå för de blå partierna att gå in i en regeringsförhandling tillsammans. Storleken på offentlig sektor, gränshinder och a-kassa är bara några av de områden där högersidan är ganska oeniga - inte minst Dansk Folkeparti.

DF gick delvis till val på att vara protestpartiet som inte ingår i regeringen. Men efter flera år som stödparti vill det nu ha mer makt, tror statsvetaren Drude Dahlerup vid Stockholms universitet.

- Just nu spelar partiet ett spel som jag ser det. Det vill ha maximalt inflytande, säger hon till TT.

Ministerpost inte allt

Och visst vill partiledaren Kristian Thulesen Dahl ha inflytande. Men han tror att partiet kan sätta sin prägel på dansk politik och få stort inflytande utan att vara i regering - trots att han leder blockets största parti.

- Vissa tror att man får störst makt genom att sitta i ministerbilarna. Men det är kanske här som Dansk Folkeparti försöker bryta den vanliga Christiansborg-debatten, säger han under en traditionsenlig debatt hos Publicistklubben.

Flera statsvetare tror ändå att spelet slutar med DF i regeringen -. inte osannolikt med Kristian Thulesen Dahl som finansminister. Frågan är vad detta skulle kosta Venstre. Enligt Dahlerup har partiet redan kompromissat och närmat sig Dansk Folkeparti under valrörelsen.

- De har gått enormt långt med främlingsfientlig retorik och beskyllt Helle Thorning-Schmidtför att inte ha stramat åt tillräckligt. De har använt en retorik där allt humanistiskt tänkande är borta, säger Dahlerup.

Helle Thorning-Schmidt har kastat in handduken efter tio år som partiledare för Socialdemokraterna. Hon överlämnar ett land i "toppform", tycker hon själv. Hon lämnar också över ett parti som är i bättre form än på 14 år om man ser till valresultatet.

- Jag är Danmarks första statsminister, sade hon i sitt avskedstal och rättade sig själv när partivännerna började fnissa.

- Jag är Danmarks första kvinnliga statsminister. Men vet ni vad? Jag blir inte den sista.

Därmed har hon tydligt lämnat stafettpinnen vidare till Socialdemokraternas kronprinsessa Mette Frederiksen. Många i partiet pekar på just Frederiksen som Danmarks nya oppositionsledare.