Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas Nancy Pelosi. Bild: Carolyn Kaster
Demokraternas Nancy Pelosi. Bild: Carolyn Kaster

Politiskt krig utan lösning

Inbördeskriget går in i en ny allvarlig fas. Och ingenting tyder på att en lösning är i sikte. Demokraterna skyller på Donald Trump. Och presidenten anklagar oppositionen.

Samtidigt som planläggningen pågår för ett nytt möte mellan Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un domineras debatten av de havererade budgetsamtalen och muren mot Mexiko.

800 000 anställda inom den statliga sektorn har varit utestängda från sina jobb i en månad. Flertalet får inte betalt men måste ändå inställa sig och arbeta. Det gäller bland annat de som tjänstgör på flygplatserna med att ta hand om bagage och göra id-kontroller. På en del flygplatser har många sjukanmält sig och tros ha tagit timanställning på andra arbetsplatser för att klara av att betala sina utgifter. Men de uppmanas att omedelbart återgå till sina ordinarie tjänster och hotas med avsked om de inte kan uppvisa läkarintyg på att de verkligen varit sjuka.

Anställda klagar på att de inte klarar försörjningen och en rad verksamheter, som inte direkt har med stängningen att göra, drabbas också hårt. Det handlar om affärer och restauranger i stängda museer, personalmatsalar och en mängd underleverantörer.

Demokraterna håller emot

Donald Trump meddelade före jul att han gärna tar på sig ansvaret för stängningen av statligt finansierade verksamheter. Då trodde han att hotet om stängning skulle få demokraterna att rösta ja till anslaget på drygt fem miljarder dollar som är tänkt att finansiera muren mot Mexiko.

Men demokraterna höll emot och vägrade att inkludera muren i budgeten. Därmed var stängningen ett faktum. Stängningar har skett tidigare men de politiker som bär skulden har fått betala ett högt opinionsmässigt pris.

Donald Trump ser nu sina opinionssiffror dala och vill inte längre ta ansvaret. Han anklagar demokraterna som han anser uppträder oansvarigt.

Representanthusets nya demokratiska talman Nancy Pelosi ligger särskilt illa till när Trump lägger ansvaret på demokraterna. Men Pelosi vill inte ge grönt ljus till muren. Hon föreslog dessutom häromdagen att presidentens årliga tal till nationen den 20 januari skulle skjutas upp tills en ny budget är klar och med hänsyn tagen till de 800 000 som arbetar utan lön.

Det fick Trump att lägga in sitt presidentveto mot att Pelosi och en demokratisk delegation kan utnyttja offentligt finansierat flyg på en utrikes resa. Trump avslöjade att Pelosi avsett att åka till Afghanistan. Säkerhetsklassade resor - som till Afghanistan - brukar inte offentliggöras förrän de är genomförda vilket har lett till kritik av Trump.

Ordet småsint används om både Pelosi och Trump.

Trump besvärad av Cohen-uppgifterna

Det pågår omfattande diplomati både i Stockholm och Washington om det möte mellan Donald Trump och Kim Jong Un som kan bli verklighet inom de närmaste veckorna. Sverige är skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom Nordkorea och USA inte har diplomatiska förbindelser.

Det möte om kärnvapen som just nu pågår i Stockholm med en toppdelegation från Nordkorea är en del av detta arbete som nu gått in i sitt slutskede. Donald Trump kommer möjligen att träffa Kims speciella sändebud, som just nu befinner sig i Washington. Sändebudet har ett möte med utrikesminister Mike Pompeo inplanerat.

Men samtidigt som storpolitiken och inrikesstriderna hanteras i Washington får Trump allt mer besvär av uppgifterna som kommer från hans tidigare advokat Michael Cohen. Cohen har erkänt att han tidigare ljugit inför ett kongressutskott och skall, enligt planerna, åter ställas inför utskottet den 7 februari. Då kommer han att få frågor om Trumps projekt i Moskva som Cohen tidigare påstått inte existerade men som han nu hävdar befann sig på ett planeringsstadie. Han kommer även att utfrågas om de opinionsmätningar som han skall ha beställt på Trumps order och där resultaten skulle ha varit riggade till Trumps fördel.

Vita huset slår tillbaka och hävdar att Cohen är en patologisk lögnare och att ingenting av vad han säger är korrekt.

Ett möte med Kim Jong Un kan tillfälligt få blickarna att vändas åt annat håll.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.