Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vicepresident Mike Pence kampanjar tillsammans med vikarierande senatorn Luther Strange i Alabama.

Politiskt fokus på Alabamaval

President Donald Trump, vicepresident Mike Pence och den tidigare Vita husrådgivaren Stephen Bannon. Politiska högdjur har de senaste dagarna besökt sydstaten Alabama, där Republikanerna i dag håller primärval.

Valet hålls för att få fram en kandidat som kan slåss om Jeff Sessions plats i senaten – eftersom han nu arbetar som justitieminister.

I nuläget vikarierar Luther Strange på senatsplatsen och han är också en av kandidaterna. Strange har stöd från Vita huset – de senaste dagarna har både Trump och Pence kampanjat för honom, rapporterar amerikanska medier.

Men Roy Moore, tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol, vill också ha nomineringen och han har Bannons öra. Moore är känd för kontroversiella kommentarer och för att inte ha hörsammat det HD-utslag som gav grönt ljus för samkönade äktenskap härom året.

Den Euroskeptiske Nigel Farage, tidigare partiledare för brittiska Ukip, och tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin har också valtalat för Roy Moore och enligt en sammanställning av opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics har gjort leder han med mer än tio procentenheter över Strange.

Fajten målas ut som en strid mellan anti-etablissemang och partitoppen. Luther Strange, som tidigare var chef för Alabamas justitiemyndighet, rapporteras ha funnit sig väl tillrätta i senaten – vars ledarskap Bannon kallar "de mest korrupta och inkompetenta" i landet.