Politiska överlevare i danska valet

ANNONS
|

"Om tjugo minuter får vi besök av statsminister Helle Thorning-Schmidt. Hon kommer till ingång D."

Folk i shoppinggallerian stannar upp av rösten i högtalarsystemet och vissa börjar röra sig mot just ingång D. Andra visste om besöket och står redo.

Det här är inte vilket köpcentrum som helst. Här föddes nämligen statsministern på en förlossningsklinik som fanns i centret för 48 år sedan. Nu är det ett av flera stopp på statsministerns turné.

Rosor överallt

Kirsten Kaadtmann var på väg att poströsta på just Socialdemokraterna när hon hörde vem som ska titta förbi. Hon är somrigt klädd i vitt och håller redan en röd ros - socialdemokraternas symbol - i handen. Hon vill berätta något för statsministern.

ANNONS

Bara minuter senare står hon i klungan som omsvärmar huvudpersonen.

-Hej, vad kul att se er! Hur är det? Vill ni ha rosor?

Statsministern ler stort. Tackar artigt för komplimanger och svarar med att räcka fram rosor.

-Du, jag vill berätta en sak. Min son föddes också här, bara några dagar efter dig, säger Kaadtmann.
-Gjorde han!? Hälsa från mig. Vill du ha en ros?
Skandaler gynnade Thorning

Två år tidigare var tonläget inte lika glatt. Helle Thorning-Schmidt höll förstamajtal inför burop. Skyltar med ledsna smileys syntes i publikhavet. Opinionsläget var uselt.

Egentligen har det blå blocket fått stöd av en majoritet av väljarna i nästan alla opinionsundersökningar ända sedan valet hösten 2011.

Men de många skandalerna runt oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre - om lyxiga flygresor och dyra kostymer som partiet betalat - har fått Helle Thorning-Schmidt att segla upp som en allt trovärdigare och mer omtyckt statsministerkandidat.

Tufft för Løkke

Färska mätningar visar att 68 procent av de tillfrågade väljarna bedömer Thorning som en god ambassadör i utlandet. Bara 14 procent väljer Løkke. Bästa och duktigaste politikern? Knappt hälften svarar Thorning, medan ungefär tre av tio väljer Løkke.

-I april 2013 hade de röda 41,4 procent av väljarna. Då var det inte många som förutspådde en så här otrolig comeback för regeringen. Men det var inte heller någon som kunde förutspå Løkkes skandaler, säger Rune Stubager, professor i statsvetenskap vid Aarhus universitet, till TT.

En ljusare ekonomi har också lyft det röda blocket, betonar han.

Politiskt röda Rødovre är grannkommun med välbärgade Frederiksberg. Här trängs de blåa partiernas affischer i träd och på lyktstolpar.

Men Thorning-Schmidt har inte gett upp Frederiksberg. Förra helgen stannade hon till där med.

Men den som tar emot en ros ger ju nödvändigtvis inte Socialdemokraterna en röst i folketingsvalet den 18 juni. I stadens papperskorgar syns ovanligt många röda rosor.

ANNONS

Sedan valet i september 2011 finns nio representerade i folketinget: Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Konservative och Alternativet.

Det sistnämnda är ett nytt vänsterparti som bildades under mandatperioden, under ledning av förre danske kulturministern Uffe Elbæk, som tidigare var medlem i Radikale Venstre.

I regeringen, som leds av Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt, ingår även Radikale Venstre. Socialistisk Folkeparti lämnade regeringen i januari 2014 i en protest mot ett omstritt förslag om delvis utförsäljning av energiföretaget Dong.

Venstre, Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti är de största partierna i Danmark - både efter valet hösten 2011 och enligt flera opinionsmätningar just. Här är partiernas ledare:

Socialdemokraterna

Partiledare: Helle Thorning-Schmidt

Ålder: 48 år

Familj: Gift, har två barn

Bakgrund: EU-parlamentariker mellan 1999 och 2004. Valdes till folketinget och partiledare 2005 efter Mogens Lykketoft. Danmarks statsminister sedan september 2011 - den första kvinnan på posten.

Venstre

Partiledare: Lars Løkke Rasmussen

Ålder: 50 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Statsminister mellan den 5 april 2009 och 3 oktober 2011. I Anders Fogh Rasmussens konservativa regering var han först hälsominister och senare finansminister. Efterträdde Fogh Rasmussen som avgick och blev Natos generalsekreterare.

Dansk Folkeparti

Partiledare: Kristian Thulesen Dahl

Ålder: 45 år

Familj: Gift, har tre barn

Bakgrund: Medlem i Fremskridtspartiet från 1989 till 1995, därefter var han med och bildade Dansk Folkeparti. Han tog över partiledarposten efter Pia Kjærsgaard 2012.

ANNONS