Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tusentals samlades i centrala Rio de Janeiro för att sörja Marielle Franco under torsdagskvällen.

Polisspår vid politikermord i Brasilien

Mordet på den brasilianska politikern och människorättsaktivisten Marielle Franco misstänks vara politiskt motiverat. De första spåren – kulhylsor på mordplatsen – leder till den brasilianska polisen.

Det var sent i onsdags i Rio de Janeiro som skott avlossades från en bil som körde upp bredvid Marielle Francos fordon. Personen eller personerna i den första bilen sköt ihjäl henne och hennes chaufför och hennes assistent skadades.

Kvar på platsen fanns hylsor från niomillimeterskulor. Den typen av kulor har sitt ursprung hos den federala brasilianska polisen, rapporterar tidningen Globo.

Kritiserade polisvåld

Ammunitionen inhandlades av den federala polismyndigheten i huvudstaden Brasilia år 2006, enligt tidningen.

Kulor från samma parti användes vid en massaker i Sao Paolo för tre år sedan, där 17 människor sköts ihjäl. Tre av dem som dömdes för händelsen var poliser.

Polisen utreder om mordet på Franco var ett lönnmord och om det i så fall var politiskt motiverat. I ett kort uttalande meddelar polisen att man undersöker "ammunitionens ursprung och omständigheterna runt hylsorna som hittats på brottsplatsen".

Franco, som företrädde vänsterpartiet PSOL, var en av de politiker som fick allra flest röster när hon valdes in i Rio de Janeiros beslutande församling 2016. Som svart, lesbisk kvinna från slummen stod hon ut i stadens politiska liv, dominerat av vita män, och var en förkämpe för marginaliserade grupper.

Hon hade också riktat skarp kritik mot polisen och med jämna mellanrum anklagat dem för att utomrättsligt döda människor.

Förra veckan motsatte sig Franco också regeringens beslut att sätta in armén för att stävja en våldsvåg i staden.

Tusentals i protest

Över 10 000 strömmade ut på gatorna i Rio de Janeiro under torsdagskvällen.

- Jag är förkrossad. Hon representerade allt det nya som människor kunnat hoppas på – en svart kvinna från de fattiga områdena som tagit sig dit där hon kunde företräda oss, säger 48-åriga Ana Paula Brandão till nyhetsbyrån AFP.

Manifestationer hölls även i flera andra städer runt om i Brasilien.

Amnesty International uppmanar myndigheterna att genomföra en opartisk utredning. "Regeringen kan inte stå och se på och låta människorättsförsvarare mördas ostraffat", skriver organisationen i ett uttalande.