Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild.
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Arkivbild. Bild: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Polismord upprör Frankrike

ANNONS

Upprördheten är stor i Frankrike sedan en polis skjutits ihjäl under en narkotikakontroll i staden Avignon i söder, inte minst bland politiker och polisfack.

Dådet blåser också nytt liv i debatten om hur president Emmanuel Macron lyckats hantera brottsligheten. Förra månaden visade en opinionsmätning att 65 procent av väljarna är missnöjda med presidentens meriter vad gäller lag och ordning.

Den 36-årige polismannen och tvåbarnspappan "Eric" deltog på onsdagen i ett tillslag mot en plats känd för droghandel. Poliserna kom dit civilklädda och började kolla identiteter bland en grupp personer. En av dem drog fram ett vapen och sköt 36-åringen flera gånger. Andra poliser besvarade elden men gärningsmannen flydde undan i de gamla historiska kvarteren.

ANNONS

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin besökte platsen på onsdagskvällen. Han hyllade polismannen som en hjälte som dött i kriget mot droghandlarna.

En man som polisen påstår ingick i den kontrollerade gruppen greps på torsdagen. Den misstänkte mördaren var då ännu på fri fot.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS