Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Polisman erkänner – är ökänd seriemördare

74-årige Joseph James DeAngelo, en före detta polisman, har erkänt att det är han som är den ökände Golden state killer. Seriemördaren och våldtäktsmannen som på 1970- och 80-talet spred skräck i Kalifornien i USA.

The golden state killer, seriemördaren som under 1970- och 1980-talet terroriserade invånarna i Kalifornien i USA, erkände under måndagen brotten som han stod anklagad för.

Den nu 74-åriga före detta polismannen, vars riktiga namn är Joseph James DeAngelo, förklarade sig själv skyldig till totalt 13 mord som begåtts med särskild råhet och 13 brott relaterade till kidnappningsfall.

Utöver detta erkände han också dussintals våldtäkter och inbrott – brott som nu har preskriberats. Sammanlagt misstänks han ha våldtagit ett femtiotal kvinnor.

The golden state killer kallades inledningsvis också East area rapist och Original night stalker. Detta då det misstänktes att flera gärningsmän låg bakom de olika brotten. Kopplingar mellan fallen, bland annat dna-bevis, kunde dock senare koppla dem till en och samma gärningsman.

Amerikanska FBI (Federal Bureau of Investigation), skriver på sin hemsida att gärningsmannens offer varierade i åldrarna 13 till 41 år.

Behövde hjälp att stå upp

Bilder från rättssalen visar 74-åringen klädd i en orange fängelsedräkt och ett skyddsvisir. Den amerikanska tidningen New York times beskriver en bräcklig man som behövde hjälp att resa sig upp när domaren inträdde salen.

Hans svar på frågorna om hur han ställde sig till åtalspunkterna som åklagaren radade upp var korta:

– Jag erkänner, sa han, om och om igen.

Joseph James DeAngelo rullades in i rättssalen. Bild: Rich Pedroncelli
Joseph James DeAngelo rullades in i rättssalen. Bild: Rich Pedroncelli

Erkännandet gör att han undviker dödsstraff

Erkännandena är en del i vad nyhetstjänsten Reuters kallar en ”ovanlig överenskommelse", som resulterar i att seriemördaren undviker ett potentiellt dödsstraff.

En del i överenskommelse gör även så att Joseph James DeAngelo erkänner en rad brott som han inte längre kan åtalas för, på grund av preskriptionstiden.

Överenskommelsen, säger åklagaren, försäkrar brottsoffren som överlevde seriemördaren och våldtäktsmannens terror möjligheten att se fallen lösas.

– Tiden för rättvisa står framför oss nu, kommenterade en biträdande distriktsadvokat, skriver Reuters.

Joseph James DeAngelo röst beskrevs av utländska medier som ”raspig och svag”. Bild: Rich Pedroncelli
Joseph James DeAngelo röst beskrevs av utländska medier som ”raspig och svag”. Bild: Rich Pedroncelli

Ny dna-teknik avslutade den fyra decennier långa jakten

Det har gått två år sedan Joseph James DeAngelo greps – efter att han undvikit rättvisan i fyra decennier.

En ny dna-metod, som går ut på att prover från brottsplatser jämförs med prover som lämnats in frivilligt till företag och organisationer som arbetar med släktforskning, ledde till slut till att jakten kunde avslutas. Detta efter att dna-träff med mördarens avlägsna släktingar gjorde så att han kunde spåras upp.

Samma dna-teknik skapade nyligen rubriker i Sverige, efter att en gärningsman kunde knytas till det välkända dubbelmordet i Linköping 2004. Gärningsmannen, nu 37 år gammal, erkände strax efter gripandet.

Även den så kallade Billdalsmannen, som förra året dömdes till sex års fängelse för grov våldtäkt av en då åttaårig flicka, kunde gripas med hjälp av dna-spårning– 24 år efter att brottet begicks.

LÄS MER: Domen står fast – Billdalsmannen väljer att inte överklaga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.