Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Panik utbröt efter lördagens granatattack på Meskeltorget i Addis Abeba. Arkivbild.

Poliser kan ha räddat Etiopiens ledare

Ett andra dödsfall har bekräftats efter lördagens granatdåd i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Enligt organisatören förhindrade polisen en person att kasta granaten mot premiärministern, varpå den briserade i folksamlingen.

"Det är med sorg jag fått reda på att vi förlorat ytterligare ett etiopiskt offer för gårdagens attack, som befann sig på Black Lion Hospitals intensivvårdsavdelning", skriver landets hälsominister Amir Aman på Twitter.

Dådet utfördes under lördagsförmiddagen, när tusentals anhängare samlats på Meskeltorget för att visa sitt stöd och lyssna på ett tal av den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed.

Över 150 skadade

En granat detonerade nära scenen, varpå hundratals personer stormade scenen, kastade föremål mot polis och skrek regeringsfientliga slagord. Två personer dog och 156 skadades i dådet enligt landets hälsominister.

Det är inte klarlagt vem som låg bakom attacken. Men enligt Seyoum Teshome, som organiserade evenemanget, ingrep polis mot en person som försökte kasta en granat mot premiärministern när han var på väg att avsluta sitt tal. Granaten ska ha exploderat i samband med ingripandet, skriver nyhetsbyrån AFP.

De flesta skadorna uppstod i paniken som följde på händelsen enligt Seyoum Teshome. Abiy Ahmed klarade sig oskadd.

Många gripanden

Sammanlagt 30 personer har gripits misstänkta för inblandning i granatattacken, uppgav polisen på söndagen enligt Reuters.

Tidigare har framkommit att Addis Abebas ställföreträdande polischef har gripits efter dådet, skriver BBC. Han misstänks vara skyldig till säkerhetsbrister under evenemanget. Därtill har åtta poliser gripits, även de misstänkta för att ha misslyckats med att upprätthålla säkerheten.