Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

Poliser anmälda – kunde förhindrat Berlinattacken

Berlins regionala regering har anmält två av sina egna poliser. Dessa misstänks ha förfalskat handlingar för att dölja att man hade kunnat arrestera attentatsmannen mer än en månad före attacken.

Tolv personer miste livet och över 60 personer skadades när terroristen Anis Amri dundrad rakt in i en packad julmarknad i Berlin med en långtradare. Attacken skedde bara några dagar innan julafton.

LÄS OCKSÅ: Terrorattack - långtradare körde in i folkmassa
 
Enligt den lokala regeringens anmälan så hade Berlinpolisen bevis nog för att gripa Amri misstänkt för storskalig droghandel. Ett gripande ska ha varit möjligt över sex veckor innan attacken skedde, rapporterar tyska RBB Online.

LÄS OCKSÅ: Berlinterroristen ihjälskjuten i Italien i natt

Amris telefonsamtal ska ha övervakats eftersom det fanns misstankar om att han utgjorde ett potentiellt terrorhot. Det var denna avlyssning som avslöjade att han var inblandad i omfattande droghandel, men polisen ska ha låtit bli att handla.

"Kunde ha förhindrat attacken"

Initialt visade polisrapporterna enbart att Amri var inblandad i småskalig droghandel som inte motiverade ett gripande eller skulle kunna leda till en fällande dom. Andreas Geisel, inrikesminister för Berlins regionala regering, menar emellertid att han har hittat en officiell övervakningsrapport som visar att polisen hade bevis som visade att Amri var betydligt mer involverad i narkotikahandeln.

– I detta dokument anklagas Anis Amri för professionell och organiserad narkotikahandel, sa Geisel. Det skulle ha fungerat som grund för en arresteringsorder. Den kunde ha förhindrat attacken, enligt RBB Online.

Sedan ska det ha upprättats en andra version av rapporten där Amris aktivitet förminskats.

– Den här versionen refererar inte längre till professionell och organiserad droghandel, utan bara till narkotikahantering, uppgav Geisel, enligt RBB Online.

Det märkliga är, enligt ministern, att den andra versionen av rapporten upprättades 17 januari. Alltså nästan en månad efter attacken.

– Fast man har tydligt försökt märka den som att den skapats 1 november, förtydligade ministern.

Geisel har nu anmält två poliser inom den tyska länskriminalen. 

Kritik mot polisen efter dådet

Polis och underrättelsebyråer i Berlin och Tyskland har redan kritiserats för att man inte lyckades identifiera hotet från Amri. Detta trots att det fanns bevis för att han hade kopplingar till extremistiska miljöer och att det fanns tips om att han hade pratat om att utföra en attack.

LÄS OCKSÅ: Sorgen har många ansikten

Om det nu visar sig att Berlinpolisen faktiskt gick miste om chansen att gripa honom sex veckor innan attacken kommer det få konsekvenser.

– Det här är en ny dimension. Det skulle vara förödande om en chans till ett gripande förbisågs, säger Burkard Dregger, en högprofilerad regional parlamentsledamot från Angela Merkels kristdemokrater (CDU), enligt den brittiska tidningen The Independent.

Även från oppositionen är man kritiska.

– Det är en dramatisk vändning. Vi måste diskutera konsekvenserna, säger Frank Zimmerman från de rivaliserande socialdemokraterna (SPD), enligt The Independent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.