Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Polisens teori: Kim Wall är död

Köpenhamnspolisen gick vid lunchtid på torsdagen ut med nya uppgifter angående försvunna Kim Wall. Polisen tycks nu vara övertygad om att hon är avliden.


– Vi letar efter en död person, sa Jens Møller Jensen, chef vid Köpenhamnspolisens mordenhet vid en presskonferens.

LÄS OCKSÅ: Sjöräddningssällskapet hittade flytväst i sökandet efter Kim Wall

Nu efterlyser polisen i Danmark ytterligare upplysningar. Det man är särskilt intresserad av att får reda på nu är var ubåten kan ha befunnit sig under torsdagskvällen och natten till fredag i förra veckan när Kim Wall försvann.

– Vi letar i området kring Kögebukten. Både i danska och svenska vatten, men vi har ingen konkret indikation på var vi ska söka, sa Jens Møller Jensen.

Polisen samlar nu in uppgifter från rederier, men fortsätter också att vädja till privatpersoner som varit ute med båt i den här delen av Öresund under torsdag till fredag. Även personer som besökt hamnar längs Kögebukten och vet med sig att de tittat ut över vattnet uppmanas att höra av sig med information. Även information om att man inte sett något kan vara av värde för polisen.

– Vi arbetar för högtryck med fallet, sa Jens Møller Jensen.

En vecka sedan Kim försvann

Ikväll kommer det alltså vara exakt en vecka sedan den svenska frilansjournalisten Kim Wall försvann. Fram till sitt försvinnande var hon bosatt i Danmark och var i färd med att göra ett reportage om den danske ubåtsägaren Peter Madsen ombord på hans egenkonstruerade farkost. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden på torsdagen den 10 augusti.

Ubåten försvinner

Den första timmen ska ubåten ha rört sig i området kring Middelgrund och ett foto som togs runt 20.30-tiden är den senaste bilden på ubåten som skickats till polisen från vittnen. Därefter ska den ha varit nära ett handelsfartyg i samma område vid midnatt, men här finns alltså ett glapp där man inte vet var ubåten befunnit sig.

På fredagsnatten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt till sin kajplats. Tidigt på morgonen påbörjades sökandet efter ubåten UC3 Nautilus. 17,8 meter lång och 40 ton tung.

Dyker upp – och sjunker

Från midnatt är alltså ubåten försvunnen. Först vid 10.30-tiden på fredagsmorgonen syntes ubåten vid Køgebukten, söder om Köpenhamn.

LÄS OCKSÅ: Polisen: Madsens ubåt sänktes medvetet

Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Klockan 11 sjönk plötsligt ubåten. Madsen räddades av en privatbåt, men Kim Wall återfanns inte.

Häktning och sökinsatser

Madsen hävdar att han har släppt av Wall vid 22.30-tiden på torsdagskvällen vid Refshaleøen, men under tidig fredagskväll meddelade Köpenhamnspolisen att Madsen misstänks för mord alternativt dråp. På lördagen häktades dansken i 24 dagar, brottsrubriceringen ändrades till vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter.

Under helgen bärgades ubåten och på måndagen meddelade polisen att den tekniska undersökningen visar att Madsen sänkt ubåten med flit. I flera dagar har det pågått sökinsatser i Öresund med såväl flyg som båt, men Kim Wall är alltjämt försvunnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.