Folk tände ljus i Memphis för att hedra Tyre Nichols.
Folk tände ljus i Memphis för att hedra Tyre Nichols. Bild: Patrick Lantrip

Polisen upplöser specialenhet – efter Tyre Nichols död

Poliserna som ska ha misshandlat Tyre Nichols till döds var en del av specialenheten Scorpion.
Nu har polisen i Memphis beslutat att lägga ner den.
”Det är viktigt att vi inom Memphis poliskår tar proaktiva steg i läkeprocessen för alla inblandade”, skriver de i ett uttalande.

ANNONS
|

Det var den 7 januari som den 29-årige Tyre Nichols misshandlades svårt vid ett polisingripande i Memphis i USA. Han hade precis tagit kort på solnedgången när han stannades av polis i sin bil. En konflikt uppstod och Tyre Nichols fick föras till sjukhus, där han senare avled.

Fem poliser har bland annat åtalats för dråp och sparkats från sin tjänst, skriver AP.

Tillhörde specialstyrka

Enligt flera medier tillhörde de misstänkta poliserna specialstyrkan Scorpion. Enhetens arbetsuppgifter var bland annat att patrullera i områden med hög brottslighet. De skulle även fokusera på bilstölder, gängrelaterade brott och droger, skriver ABC.

ANNONS

Men nu läggs enheten ner. Beslutet kommer en dag efter att videomaterial från händelsen släppts. Tyre Nichols advokater, Ben Crump och Antonio Romanucci, var positiva till nedläggningen.

– Vi måste komma ihåg att det bara är nästa steg på denna resa för rättvisa och ansvarsskyldighet. Det här tjänstefelet är helt klart inte begränsat till den här specialenheten, det sträcker sig mycket längre än så, säger de till AP.

Enligt AP jublade demonstranter, som marscherade genom Memphis under lördagen, när de hörde om beslutet.

LÄS MER:Fem poliser i Memphis åtalas för misshandel mot svart man

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS