Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Polisen skjuter varningsskott mot demonstranter i Hongkong

Under söndagskvällen har Hongkong-polisen använt sig av vattenkanoner för att mota bort regimkritiska demonstranter. Detta för första gången på tolv veckor enligt uppgifter från BBC.

Polisen ska ha använt två vattenkanoner och tårgas för att mota bort demonstranter som barrikaderat en gata i Tsuen Wan-distriktet. Demonstranterna ska ha kastat minst en molotovcocktail som svar.

Enligt BBC ska Hong Kong-polisen vid tidigare tillfälle uppgett att man bara skulle använda vattenkanonerna vid storskalig allmän störning och Amnesty International har påpekat att vattenkanoner kan orsaka allvarliga skador.

Sköt varningsskott

Enligt AFP ska minst en polis ha skjutit varningsskott i samband med söndagens protester. Detta är första gången skarp ammunition avfyrats under de senaste tre månaderna av protester. Tidigare har polisen skjutit gummikulor mot demonstranter.

Även under löradgen var det stora protester- Hongkong-polisen räknar till 29 gripna under lördagens sammanstötningar med demonstranter. Medan polisen använde tårgas kastade aktivister tegelsten och bensinbomber i gatustriderna. En del demonstranter siktade in sig på att förstöra övervakningskameror i gatumiljön

Månader av protester

Gatuprotesterna mot regimen i Peking har i flera månader skakat Hongkong. De uppges vara de största sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem. Protesterna mot lagförslaget blev ganska snart våldsamma.

I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

För Kommunistpartiets ledare i Peking utgör de bredare kraven om demokrati en direkt utmaning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.